2024. március 29., péntek

Hollandia kártérítést fizet a srebrenicai áldozatok családtagjainak

Egyenként húszezer eurós kártérítést folyósít három, az 1995-ös srebrenicai mészárlás során megölt boszniai férfi hozzátartozóinak Hollandia a kormány csütörtöki döntése értelmében, ugyanakkor a családok ügyvédje szégyenletesnek nevezte ezt az összeget.

A kártérítést hét hónappal azután jelentette be a kabinet, hogy szeptemberben a holland legfelsőbb bíróság a hozzátartozók által még 2002-ben kezdeményezett eljárásban kimondta az ország felelősségét a három muszlim férfi halálában. A testület úgy ítélte meg, hogy a mészárlás idején Srebrenicában szolgáló – elvben a város civil lakosságát védő – holland békefenntartóknak nem lett volna szabad átadni a bázisukon dolgozó férfiakat a tömeggyilkosságot elkövető szerb erőknek.

A védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, a kártérítés összegét a boszniai jog szerint számolták ki, és a hozzátartozók további kompenzációra jogosulhatnak a családtagjaik elvesztéséből kifolyólag elszenvedett anyagi kár miatt.

Néhány nappal korábban egyébként a srebrenciai áldozatok hatezer hozzátartozója indított pert a holland állam ellen a mészárlással kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy a holland katonáknak meg kellett volna akadályozniuk a vérontást. A hágai körzeti bíróság várhatóan júliusban fog elsőfokú döntést hozni az ügyben.

A holland kormánynak Srebrenciával kapcsolatban mindig az volt az álláspontja, hogy kéksisakosainak az ENSZ nem biztosított elegendő védelmet és eszközt ahhoz, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni a körzetet támadó szerb erők ellen.