2024. április 20., szombat

Skócia függetlensége „szörnyű csapás” lenne a NATO-ra nézve

Az észak-atlanti szövetség egykori – skót nemzetiségű – főtitkára szerint Nagy-Britannia felbomlása a stabilitás és szolidaritás egyik fő pillérétől fosztaná meg a Nyugatot

„Szörnyű csapás” lenne a NATO-ra nézve Skócia függetlenné válása – vélekedett kedden a katonai szövetség egyik korábbi főtitkára, a skót nemzetiségű sir George Robertson. Nagy-Britannia felbomlása a stabilitás és szolidaritás egyik fő pillérétől fosztaná meg a Nyugatot egy olyan időszakban, amikor a szilárdság és a higgadtság egyre inkább létfontosságúak lesznek” – vélekedett Robertson a washingtoni Brookings Intézetben.

A 307 éve az Egyesült Királyság részét képező Skócia függetlenedése szerte Európában következményekkel járna, mert lökést adhat más elszakadási törekvéseknek, például a spanyolországi Katalóniában és Baszkföldön, valamint Belgiumban. Nagy-Britannia felbomlását ellenségei üdvözölnék a leginkább – hangoztatta Robertson, aki 1999 és 2004 között állt a NATO élén. Előzőleg, 1997 és 1999 között Tony Blair kormányában volt védelmi miniszter.

Sir Robertson úgy vélekedett, függetlenedése esetén Skócia aligha maradhatna a NATO tagja, ha a Skót Nemzeti Párt ragaszkodik ahhoz a követeléséhez, hogy eltávolítsák nyugat-skóciai támaszpontjáról a brit atomtengeralattjáró-flottát. „Egy dolog, ha valaki egyoldalúan dönt a saját lefegyverezéséről, de a szomszédunk lefegyverzéséről való egyoldalú döntés játék a tűzzel” – fogalmazott.

Nicola Sturgeon, Skócia függetlenségpárti miniszterelnök-helyettese „sértőnek és támadónak” minősítette Robertson szavait. Skóciában szeptember 18-án tartanak népszavazást a Nagy-Britanniából való kiválásról.