2024. április 16., kedd

Egyetértés Vučić és Tadić között

Az SZHP elnöke a hétvége folyamán ismét találkozik a VMSZ, az SZSZP és az ÚDP képviselőivel

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke, potenciális kormányfő pozitívan értékelte csütörtöki koalíciós tárgyalását Boris Tadićtyal, az Új Demokrata Párt elnökével. Magas fokú egyetértést sikerült kialakítani a kulcsfontosságú kérdések tekintetében, a tárgyalásokat az ÚDP-vel a hétvégén is folytatják, mondta Vučić.

Az előző koalíciós tárgyalásokhoz hasonlóan ezúttal sem a következő kormány összetételéről, hanem a Szerbiában uralkodó helyzetről, a szükséges reformokról, a költségvetés konszolidációjáról és a stratégiai célokról beszélgettek a felek, magyarázta Vučić, majd hozzátette: Tadićnak is elmondta, hogy a kormányalakítás során nem annak politikai összetétele, vagy a kvóták állnak középpontban. A kormányban szakembereket kell alkalmazni, akik csapatként működnek együtt, nyomatékosította Vučić.

– A találkozó során kilencven százalékban a gazdasági és szociális kérdésekről beszélgettünk, a külpolitika alig került szóba. A kormány programjáról, Szerbia előrehaladásáról volt szó. Elégedett vagyok, hiszen úgy tűnik, hogy a különböző politikai tényezők nagyfokú politikai felelősségről tesznek tanúbizonyságot, függetlenül attól, hogy ki kerül majd be a kormányba, vagy a hatalomba – magyarázta Vučić.

A következő összetételű kormányról a végső döntést az SZHP Főbizottsága hozza meg, erősítette meg Vučić, aki szerint a Főbizottság ülését a következő hét első két napjának valamelyikén fogják megtartani. A hétvégén folytatják a koalíciós tárgyalásokat, az SZHP képviselői a Vajdasági Magyar Szövetséggel, a Szerbiai Szocialista Párttal és az ÚDP-vel is találkozni fognak, jelentette be Vučić.

Tadić szintén elégedetten nyilatkozott a találkozót követően, mondva: eljött a történelmi pillanat, amikor a kormánynak és az ellenzéknek muszáj egyetértésben dolgoznia. Csakis ilyen módon lehet megoldani a társadalmi és a gazdasági problémákat, tette hozzá. Az ÚDP elnöke úgy érzi, hogy Vučićtyal sikerült megnevezniük a szerbiai társadalom kulcsfontosságú problémáit, illetve a megoldást.

– A választásokat megelőzően nem állapodtunk meg az SZHP-vel az ÚDP köré tömörülő koalíció részvételéről a kormányban. Ugyanakkor a közöttünk lévő szópárbaj korrekt volt. A legfontosabb az, hogy konszenzus alakult ki közöttünk a Szerbiát kínzó problémák és a megoldás lehetőségeinek tekintetében. Amíg ennyire rosszak a gazdaságban uralkodó állapotok, addig Szerbia nem válhat az Európai Unió tagjává. A hétvégén folytatjuk a koalíciós tárgyalásokat – foglalta össze Tadić, majd újságírói kérdésre válaszolva nyomatékosította: ha az SZSZP belép a kormányba, akkor az ÚDP ezt nem teszi meg.

Tadić mellett Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és Dušan Petrović, az Együtt Szerbiáért elnökei is részt vettek az egyeztetésen. Mindkét párt az ÚDP-vel koalícióban vett részt a választásokon.

A találkozót követően megtartott sajtótájékoztatón Vučić megismételte korábbi kijelentését, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt Szerbiában hamarosan komoly tüntetésekre kerül majd sor.

– Olyan tüntetésekkel kell majd szembesülnünk, amelyekért nem mi leszünk a hibásak. Május 14-ig befejezzük a vállalatok átszervezését. Másképpen, más alapokra támaszkodva kell dolgoznunk. Ezért fontos, hogy az előttünk álló időszakban a politikai pártok tartózkodjanak a demagógiától. Őszintén és tisztességgel meg kell mondanunk a népnek, hogy mit és miért muszáj elvégeznünk – fogalmazott Vučić.

Közben Rasim Ljajić, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke bejelentette, hogy biztosan tagja lesz a következő kormánynak. A részletekről a hétvégén egyeztet majd az SZHP vezetőségével, fűzte hozzá Ljajić. Az SZSZDP az SZHP-vel koalícióban vett részt a március 16-i választásokon.

Bár Vučić nyilatkozatai értelmében legkésőbb jövő héten kiderül, hogy ki lesz tagja a kormánynak, a belgrádi sajtó továbbra is találgat ezzel kapcsolatban. A Večernje Novosti szerint az SZSZP nem kerül be a kormányba, az ÚDP viszont igen. Szintén a Novosti értesülései szerint a külügyminiszteri tisztséget Đerđ Matković, Vučić mostani külügyi tanácsadója fogja betölteni. Lajić állítólag megőrizheti eddigi tisztségeit, vagyis ő tölti majd be az egyik kormányalelnöki tisztséget, valamint a munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium élén is ő fog állni. A Szerbiai Képviselőház elnöki székébe állítólag Zoran Babić, a haladók eddigi frakcióvezetője ülhet.

A Kurir értesülései szerint az új igazságügyi miniszter Dejan Đurđević lesz, az egészségügyi minisztérium élére pedig Zlatibor Lončar kerül. A Belügyminisztérium első embereként két lehetséges jelöltet emleget a Kurir: Nebojša Stefanovićot, a köztársasági parlamenti eddigi elnökét és Aleksa Jokićot, Vučić mostani kabinetfőnökét. A Kurir azt is tudni véli, hogy az SZHP a szocialistáknak fogja felajánlani a képviselőház elnöki tisztségét, függetlenül attól, hogy a párt tagja lesz-e a kormánynak, vagy sem. Lehetséges elnökként Slavica Đukić-Dejanovićot emlegetik, aki 2008 és 2012 között volt a parlament elnöke.

A Politika értesülései szerint Lazar Krstić, Zorana Mihajlović, Nikola Selaković és Vanja Udovičić biztosan ismét tagjai lesznek a kormánynak.