2024. április 19., péntek

Aszfaltozott utcákat aszfaltoztak

Egy újabb letartóztatási hullám során községi és helyi közösségi tisztségviselőket, valamint magánvállalkozókat tartóztattak le Nišben

Hivatali visszaélés, hivatalos dokumentumok hamisítása, valamint felelős személy visszaélése miatt a rendőrség Nišben és környékén szerdán tizenkét személyt állított elő. A gyanúsítottak feltehetőleg 40 millió dinárral rövidítették meg a niši Doljevac község költségvetését.

Öt gyanúsított, Goran Lj., Doljevac polgármestere, a Vodogradnja vállalat tulajdonosa, fivére, Zoran Lj., Dejan S., a Doljevac Kommunális Közvállalat igazgatója, Bratislav D. és Slobodan Z., a doljevaci Építésügyi Igazgatóság felügyelő bizottságának tagjai szökésben vannak.

A letartóztatott Ivan S., a doljevaci Adóhivatal felügyelője, Ivan S., a niši Malošište helyi közösség elnöke, Bojan T., a Doljevac Kommunális Közvállalat igazgatóhelyettese, valamint a Doljevac Kommunális Közvállalat és a doljevaci Építésügyi Igazgatóság több munkása, valamint több helyi magánvállalat tulajdonosa szerda délután óta rendőri őrizetben vannak.

A gyanú szerint Goran Lj. polgármesterként térítésmentesen és a törvényes előírások megkerülésével hagyta jóvá fivére, Zoran Lj. vállalata számára a Malošište helyi közösségben található földterületek használatát. Ezzel nagyjából 22,3 millió dinárral rövidítették meg Doljevac községet. A gyanú szerint Zoran Lj. az állami költségvetést is megrövidítette, méghozzá 2,5 millió dinárral, mivel 2008 és 2012 között vállalata nem számolta el és nem fizette a vízgazdálkodási illetéket. Mindezen felül Zoran Lj. 2007 folyamán állítólag több magánszemélytől is földterületet vásárolt Doljevac területén – elsősorban a Belgrád–Niš autópálya mentén –, 2008-ban ezek egy részét egymillió euróért eladta az OMV Srbija kőolajipari vállalatnak, majd különböző megkérdőjelezhető üzleti manőverekkel elérte, hogy ne kelljen kifizetnie a társasági nyereségadót. A gyanú szerint így újabb 16,5 millió dinárral rövidítette meg az állami költségvetést.

Az ügyészség szerint a Doljevac Kommunális Közvállalat 2011 és 2013 között több helyi magánvállalattal is bérleti szerződést írt alá munkagépek használatáról. A közvállalat ezeknek a magánvállalatoknak, egyebek mellett a Vodogradnja vállalatnak, 3,6 millió dinárt fizetett ki bérleti díj címén, ám később bebizonyosodott, hogy a kibérelt munkagépek nem is állnak a szóban forgó vállalat, illetve vállalatok tulajdonában. A Vodogradnja vállalatot egyébként azonnal megszüntették, amint megkapta a bérleti díjakat.

A gyanú szerint a doljevaci Építésügyi Igazgatóság, együttműködve a niši Niskogradnja Részvénytársasággal, olyan utcák aszfaltozását mutatta ki szerződésekkel és számlákkal, amelyeket már sokkal korábban kiaszfaltoztak. Ezzel 760 ezer dinárral rövidítették meg a községi költségvetést.