2024. április 25., csütörtök

Bűnvádi feljelentést tesznek az elhunyt Anastasija szülei

Rengeteg volt a mulasztás a kislány gyógyítása során – nyilatkozta az apa

Dragan Trajković, a kedden meghalt kilenc esztendős Anastasija Trajković édesapja bejelentette, hogy az orvosok által elkövetett számos hiba, téves diagnózis miatt bűnvádi feljelentést terveznek minden olyan személy ellen, aki munkája során elkövetett komoly hibáival, döntéseivel súlyosbította a gyermek állapotát. Az első nagy mulasztást, tette hozzá, a niši orvosok követték el, amikor szempolipot diagnosztizáltak, s megműtötték Anastasiját. Később derült ki, hogy téves volt a kórkép és valójában nem erről a megbetegedésről, hanem daganatról van szó. Ekkor sem a megfelelő diagnózist állították azonban fel, s feleslegesen sugárkezelés-sorozatnak tették ki a beteget. Mint arról már beszámoltunk, a szülők gyermekük állapotának súlyosbodása miatt külföldi kezelést kérelmeztek a Köztársasági Egészségbiztosítási Alapnál, mely azonban első döntésében visszautasította a segítségnyújtást. Időközben az orvosok megállapították, hogy a kislány egy chordoma nevű, igen ritkának számító daganatos betegségben szenved. A közvélemény felháborodását követően január végén az egészségbiztosítási alap igazgatója sürgős eljárással új döntést hozott, melyben hozzájárult a prágai protonterápiás kezelések költségeinek finanszírozásához. A betegségnek ebben az előrehaladott stádiumában viszont már ez sem segíthetett, időközben ugyanis áttétek jelentek meg a kislány tüdején. Prágából elbocsátották, s Anastasiját a belgrádi kismama- és gyermekkelező intézetben ápolták, melynek orvosai még korábban szakvéleményt adtak ki a protonkezelés szükségességéről, amit azonban az egészségbiztosítási alap elsőfokú bizottsága nem vett figyelembe döntése meghozásakor. Az intézet egyik utolsó közvéleménnyel is megosztott leletei azt mutatták, hogy a bal arcüregben kialakult daganat agresszív fejlődést mutat.

– Az orvosok már kezdetben tévedtek. Vranjeban például a szövettani vizsgálat elvégzése helyett megműtötték. A niši orvosoknak negyven napjukba tellett, hogy meghatározzák a diagnózist. Később kiderült, hogy az is helytelen volt. Összevissza szaladgáltunk, miközben a lányunk egyre rosszabbul érezte magát – mesélte az édesapa.

Anastasija Prágában tizenegy protonterápián vett részt, mivel azonban állapota egyre súlyosabb lett, áthelyezték a rákos megbetegedések kezelésével foglalkozó klinikára. Onnan bocsátották haza, egy ideig Belgrádban, majd Vranjeban kezelték, végül eleget téve saját kérésének és a család akaratának, otthon ápolták. Halálát megelőző este kómába esett.

Az eset most ismét a közvélemény figyelmének középpontjába állította az államnak a betegekhez, különösen a gyerekekhez való viszonyulását. Sokan javasolják már régóta egy olyan alap létrehozását, melynek a feladata a hazánkban nem vagy nehezen kezelhető páciensek megsegítése lenne. A leggyakrabban felmerülő kérdés az, vajon meg lehetett volna-e előzni az ilyen és ehhez hasonló tragédiákat, ha az állam intézményei gyorsabban reagálnak. Az egészségbiztosítási alapnál egyelőre nem kívánják kommentálni a történteket, az egészségügyhöz közel álló szakértők általános véleménye pedig az, hogy néha valóban késnek a diagnózisok, ugyanakkor az olyan betegségek esetében, melyek egy embert sújtanak egymillió közül, eleve nehéz időben meghatározni a kórképet, s ez külföldön sincs másképp.

Még egy kérdés felvetődhet a történtek kapcsán: a számos humanitárius akció eredményei sem teljesen világosak, nem lehet tudni, pontosan hány ilyen kezdeményezés van az országban, s azt sem, hogy mi történik azzal a többletpénzzel, amire egy adott akció keretén belül a betegnek már nincs szüksége.

Anastasiját szerdán temették el. Több százan kísérték el utolsó útjára.