2024. április 16., kedd

A Zöld Harang szomorú évfordulója

Tizenöt évvel ezelőtt lőtték szitává a háborúellenes mozgalom nagybecskereki központját

A belgrádi Učitelj neznalica i njegovi komiteti polgári társulás és a nagybecskereki Egyenlőség Mozgalom képviselői tegnap megemlékeztek a Zöld Harang étterem elleni támadás 15. évfordulójáról, a nagybecskereki városházán pedig átadták a kezdeményezést, hogy a NATO-bombázás idején tönkretett létesítményt nyilvánítsák háborúellenes emlékművé. Az esemény alkalom volt arra, hogy emlékeztessék a közvéleményt a háborús időkben történt atrocitásokra, melyek nagy része felderítetlen maradt.

A Zöld Harang étterem (Május elseje utca 16.) a kilencvenes években a háborúellenes mozgalom egyik gyülekezőhelye volt. A létesítmény számos ilyen jellegű kulturális és politikai fórum, kerekasztal-beszélgetés, kiállítás és háború-ellenes koncert színhelyeként vált ismertté.

Branislav Grubački tulajdonost a NATO-bombázás kezdetén „árulóként” letartóztatták, és házi őrizetben tartották egészen a hadiállapot végéig. Ez idő alatt – 1999. április 7-én, és 14-én – ismeretlen személyek szitává lőtték a létesítményt. Az elkövetők kiléte mindmáig ismeretlen. A Zöld Harang ezen a helyen soha többé nem nyílt meg újra. Ehelyett 2006-ban felgyújtották. Ennek a bűncselekménynek az elkövetőit sem találták meg.

A Zöld Harang nem kormányzaton kívüli szervezet volt, se nem állami intézmény, hanem magánvállalkozás. Belépve a háború-ellenes mozgalomba, tulajdonosa kockára tette a saját vagyonát, vállalkozását és dolgozóinak az egzisztenciáját. Maga fedezte a háborúellenes ténykedésének a költségeit és viselte annak következményeit is. Tekintettel arra, hogy sem a bűncselekmények elkövetőit, sem annak kiváltó okait nem leplezték le, így Branislav Grubačkinak most semmi esélye a kártalanításra. Ráadásul a Zöld Harang Nagybecskereken van, távol a befolyásosabb belgrádi háborúellenes színtértől. Így a létesítmény tönkre tétele nem került a közvélemény érdeklődésének homlokterébe, és 15 évvel a létesítmény és a tulajdonosa elleni támadásról továbbra is hallgatnak.

Branimir Stojanović, a belgrádi társulás képviselője elmondta, hogy a Nevezzük azt háborúnak (Imenovati To ratom) akciójuk keretében két év alatt háromszáz háborúellenes aktivistával és háborús veteránnal beszélgettek. Meggyőződése, hogy meg kell nyitni a háború résztvevői újrapozicionálásának a kérdését, ami most különösen fontos. Dr. Nebojša Popov szociológus emlékeztetett arra, hogy négy nappal a Zöld Harang elleni támadás után megölték Slavko Ćuruviját, Nagybecskereken pedig mintegy húsz pékséget gyújtottak fel, de a tettesek ismeretlenek maradtak. Szerinte nem foghatunk „teljes erővel” a reformokhoz, ha nem tisztázzuk a közelmúlt történéseit. Željko Bodrožić újságíró felkérte a helyi médiumok képviselőit, hogy foglalkozzanak a 15 évvel ezelőtt történtekkel, gyakoroljanak nyomást az állami szervekre, hogy kiderüljön, kik a bűncselekmények elkövetői és kinek a parancsára cselekedtek.