2024. április 24., szerda

„Nincs szükség pártkormányra”

A hét végéig kiderül, hogy az SZSZP tagja lesz-e a kormánynak és ha igen, akkor milyen formában

Az Ivica Dačićtyal, a Szerbiai Szocialista Párt, a Dragan Markovićtyal, az Egységes Szerbia és a Milan Krkobabićtyal, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának elnökeivel folytatott tárgyalást követően Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke, potenciális kormányfő közölte: nem óhajt pártkormányt alapítani, ehelyett egyesíteni szeretné az országot és úgy végrehajtani a súlyos reformokat.

Az SZHP vezetőségi tagjai a koalíciós tárgyalásokat hétfőn kezdték meg, akkor a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőivel egyeztettek.

Kedden az SZSZP köré tömörülő koalíció képviselőivel folytatott beszélgetés során sem esett szó az új kormány összetételéről, kizárólag a reformokról beszélgettek, mondta Vučić.

– Az SZHP kész tárgyalni az SZSZP különböző formában megvalósulható belépéséről a kormányba. Nem az a célunk, hogy pártkormányt alapítsunk, az országra váró reformok érdekében más jellegű egyesülésre van szükség. Szerbiából a régió vezető országát kívánjuk létrehozni. Dačićtyal elsősorban gazdasági témákról beszélgettünk. Nyomatékosítottuk, hogy a közadósság további növelése kizárt. Azt is elmondtam, hogy a kormányban többé nem lehetnek hűbérurak, vagyis a kormánynak nem lehetnek olyan tagjai, akiktől ne lehetne bizonyos dolgokat számon kérni – mondta Vučić.

– Azt is megkérdeztem Dačićtól, hogy szerinte van-e alternatívája a súlyos reformoknak. Az SZSZP képviselői korrektek voltak és közölték, hogy jól tudják, milyen helyzetben van az ország – összegezte Vučić, valamint hozzátette, hogy csütörtökön ugyanebben a szellemben fognak tárgyalni Boris Tadićtyal, az Új Demokrata Párt elnökével.

Az SZHP elnöke ismét nyomatékosította, hogy a koalíciós tárgyalások nem húzódnak el sokáig, ezen a hétvégén sok minden kiderül ezzel a témával kapcsolatban, az is, hogy az SZSZP tagja lesz-e a kormánynak és ha igen, akkor milyen formában. A kormány egy csapat lesz, legyen akárki is tagja, hangsúlyozta Vučić, aki a találkozót megelőzően leszögezte: ha az SZSZP–SZENYP–ESZ koalíció arra kéri, hogy ismét halasszák el a reformokat, vagy növeljék a béreket és a nyugdíjakat, akkor közli, hogy ebben nem hajlandó részt venni.

Dačić is megerősítette, hogy miniszteri tisztségekről nem volt szó, elsősorban a gazdasági kérdésekre összpontosítottak.

– Készek vagyunk kivenni részünket a munkából, hiszen Szerbia nem szalaszthatja el a kínálkozó lehetőséget. Az országnak mérföldes lépésekkel kell előrehaladnia. Az ország haladási irányvonalának tekintetében az SZHP és az SZSZP vezette kormány nem követett el hibákat. Most a gazdaság kérdését kell középpontba helyezni. Az SZSZP kész segíteni, hogy Szerbia erősebb országgá váljon. Készek vagyunk folytatni a tárgyalásokat az együttműködésről és úgy érzem, hogy nagy mértékű egyetértés alakult ki közöttünk – magyarázta Dačić.

A tárgyalások előtt álló Boris Tadić, az Új Demokrata Párt elnöke úgy értékelte, hogy pártja és az SZHP stratégiai céljai megegyeznek egymással, ezért természetes, hogy kész tárgyalni ezeknek a céloknak a megvalósításáról. A kulcskérdés az, hogy az SZHP milyen módszerekkel tervezi megvalósítani stratégiai céljait, hiszen ettől függ az intézkedések sikeressége, magyarázta Tadić.

– Az EU által megfogalmazott reformkövetelések csupán formális keretét képezik azoknak a reformoknak, amelyeket muszáj végrehajtani a társadalom fenntartható fejlesztésének érdekében. Az ÚDP csakis egy olyan kormánynak lehet a tagja, amely ilyen módon áll hozzá a dolgokhoz. Továbbra is az az álláspontom, hogy az SZSZP semmiféleképpen nem járulhat hozzá pozitívan a következő összetételű kormány munkájához. Kontraproduktív lenne, ha az SZSZP-vel lépnénk be a kormányba. 2008-ban az EU irányába való történelmi elköteleződés miatt volt szükség az SZSZP részvételére a kormányban, ugyanakkor ez a párt ma semmiféle módon nem járulhat hozzá a tárgyalási folyamat előrébb viteléhez – fogalmazott Tadić.

Sulejman Ugljanin, a sandžaki Demokratikus Akció Pártjának elnöke szintén arra számít, hogy az SZHP koalíciós tárgyalásra hívja, mondta Edin Gudžević, a DAP sajtófelelőse, aki úgy véli, hogy parlamenti pártként a DAP a szerbiai bosnyákok egyetlen legitim képviselője. A DAP hatékony tárgyalásara számít, fejtette ki Gudžević.

Riza Halimi, a Demokratikus Tevékenységpárt elnöke szintén reméli, hogy a haladók meghívják tárgyalni, bár mint mondta, ez eddig nem történt meg. A DT a szerbiai albánok egyetlen olyan képviselője, amely bejutott a köztársasági parlamentbe, magyarázta Halimi, mondva: emiatt reméli, hogy az SZHP felkínálja az együttműködést, hiszen közösen megoldhatnák a Preševo-völgyben jellemző problémákat.

Zorana Mihajlović, az SZHP alelnöke pedig arról nyilatkozott, hogy a következő összetételű kormánynak nem statisztákra, hanem tapasztalt szakemberekre van szüksége, akik éjjel-nappal dolgozni fognak. Mihajlović úgy véli, hogy egyetlen párt sem sajátíthatja ki magának a nyugdíjasok érdekképviseletét. A választásokon a nyugdíjasok is az SZHP-t támogatták, fűzte hozzá Mihajlović.

– Ez arra kötelez bennünket, hogy megvédjük a nyugdíjasokat, ugyanakkor végrehajtjuk a rendszerbeli reformokat és agresszíven fogjuk serkenteni a munkahelyteremtést a magánszektorban. A reformok lényegét nem az elbocsájtások fogják jelenteni. A közvállalatok működését és a közalkalmazottak viselkedését kell megváltoztatni. A közvállalatoknak a magánvállalatok legkorszerűbb működési szabályai alapján kell működniük. Az állami vállalatoknak is nyereséget kell termelniük, a nyereségnek pedig az államkasszában kell végeznie. A közvállalatok számára kvótát fogunk meghatározni, amelyet azoknak teljesíteniük kell. A közvállalatokkal szemben a tulajdonos, vagyis az állam szabja meg a feltételeket és semmiféleképpen nem fordítva – magyarázta Mihajlović.

Az SZHP alelnöke megcáfolta azokat a sajtóállításokat, hogy az SZSZP-nek felajánlották: koalíciós partnereik nélkül szívesen látják őket a kormányban. Az SZSZP-hez kapcsolódóan egyedül annyit jegyzett meg, hogy a Srbijagast nem reformálhatják meg azok, akik azt tönkretették.