2024. április 23., kedd

Halaszthatatlan gondok várnak orvoslásra

Pásztor István: Nem a koalíció összetétele, hanem programcéljaink megvalósítása érdekel minket

Lezajlott a kormányalakítással kapcsolatos első megbeszélés a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség között. Lapunk a találkozót követően kérdezte Pásztort Istvánt, a VMSZ elnökét a beszélgetés részleteiről.

Milyen eredményekkel zárult a találkozó?

– Egy beszélgetés-sorozat első körén vagyunk túl, s a hét végéig még várhatóan egy vagy két ízben találkozni fog a két párt. Világos jelzést kaptunk: az, hogy velünk kezdenek el a haladók tárgyalni, a VMSZ és a vajdasági magyar közösség irányába megfogalmazott elismerés jelének számít. A beszélgetés úgy alakult, ahogyan mi arra számítottunk is. Mindenekelőtt a helyzet értékelésével foglalkoztunk. Sajnálatos módon azt kell mondanom, hogy semmilyen olyan pozitív újdonságot sem hallottunk, ami kissé rózsaszínűbbé tenné a helyzetet. Azt erősítették meg, amit mi a kampány során folyamatosan hangsúlyoztunk a költségvetés helyzetével, a strukturális átalakítás ügyével, a nyugdíjrendszer helyzetével, a közszféra reformjával, az egész társadalom átalakításával kapcsolatban. Nem magyarázkodásról, hanem tényekről van szó, melyeket nem az utóbbi egy-két év eredményezett. Egy olyan hatalmas örökségnek a végső lecsapódása ez, amiről már régóta tud mindenki, de amíg halogatni lehetett a megoldást, amíg el lehetett mismásolni a dolgokat, addig halogatást és mismásolást láthattunk. Most eljutottunk odáig, hogy már nem lehet úgy tenni, mintha nem létezne a probléma.

Realitást nyertek közös programjaink”

Pásztor Istvánt a magyarországi választás eredményének kommentálására is felkértük beszélgetésünk során.

– Az alapvéleményem, azt hiszem, megegyezik a vajdasági magyar átlagember véleményével. A Fidesz győzelméhez nagyon sokan járultak hozzá. A vajdasági magyarok közül rengetegen éltek azzal a lehetőséggel, hogy először vehetnek részt a magyarországi parlamenti választásokon. Tudom azt is, hogy a túlnyomó többségük a Fideszre voksolt. A párt választási győzelme számomra azt igazolja, hogy a munkának mindig megvan az eredménye. Örülök ennek az eredménynek, örülök a folytatásnak. Azok a programok, azok az erőfeszítések, amelyeket három és fél évvel ezelőtt elindítottunk a nemzeti tanács révén, most folytatódhatnak, s megvalósulhatnak azok a programok is, melyekről a hazai választási kampány során beszéltünk. Ezeket magyarországi támogatással kívánjuk végrehajtani, elsősorban a gazdaság élénkítése, a térségfejlesztés, az egészségügy helyzete, a szociális kérdések kapcsán körvonalazott ambíciókról van szó. Mindez most realitást nyert a választási eredménnyel.

Készen áll-e a jövőbeni kormány ezeknek a gondoknak a kezelésére?

– A kormány alapfeladata lesz, hogy megpróbáljon megküzdeni ezekkel a gondokkal, ez teljesen világos ma. Sajnálatos módon nem túl nagyok a manőverezési lehetőségek, behatárolódott a mozgástér. Ez sem újdonság a számunkra. Mi elmondtuk, hogy ezzel a helyzetértékeléssel a mi helyzetértékelésünk is többé-kevésbé egyezik, s ennek ismeretében mondtuk mi ki a választások kiírásának pillanatában, hogy a jövőbeni parlamenti többség része kívánunk lenni, hogy ez az, amire készülünk. Csak így tudunk ugyanis meggyőződésünk szerint érdekeket képviselni és kihatással lenni a folyamatokra. A haladó párt részéről erre megvan a megfelelő nyitottság, illetve felajánlás. Tudni kell, hogy mi erre a megbeszélésre sem felkészületlenül mentünk el, egy többoldalas, rengeteg konkrétumot tartalmazó tárgyalási platformmal érkeztünk, melyben választási programunk elemei szerepelnek. Átadtuk e dokumentumot, melynek gyors áttekintését követően el lehet mondani, hogy nagyon sok mindenben egyet tudunk érteni, s így annak céljai bekerülhetnek majd a kormányprogramba. Abban maradtunk, hogy a dokumentumanyag részletes áttekintése a hétvégéig megtörténik, amikor is újra összeülünk és már a konkrétumokról beszélünk a vége felé irányítva ezáltal a megbeszéléseket.

A tisztségeket illetően milyen elvárásai vannak a VMSZ-nek?

– Ezúttal is megerősítettük, hogy nem kérünk kormányalelnöki vagy miniszteri megbízatást, ugyanakkor igényt tartunk államtitkári pozíciókra. Igényt tartunk továbbá különböző nagy cégeknek, állami intézményeknek és alapoknak a vezetésére vagy azokon belüli magas tisztségek betöltésére annak érdekében, hogy a részarányos foglalkoztatás elve alapján döntéseket tudjunk hozni és befolyásolni.

Ami a koalíció összetételét illeti, a VMSZ-nek vannak-e kikötései, meghatározták-e, kikkel nem kívánnak együttműködni?

– Nincsenek ilyen kikötéseink, az az igazság, hogy nem is foglalkoztunk ezzel a kérdéssel. Nem érdekel bennünket az, hogy ki lesz még tagja ennek a koalíciónak, az számít, hogy az általunk megfogalmazott célkitűzések, melyeket a szavazók a választásokon támogattak, megvalósulhassanak.