2024. április 24., szerda
FORMULA–1

Hamilton és Rosberg szenzációs csatája Bahreinben

Akik azt mondták, hogy az új szabályok által unalmassá vált a Formula–1, azoknak a Bahreini Nagydíj után érdemes átgondolni a véleményüket. Lewis Hamilton és Nico Rosberg késhegyre menő csatája az egész futamot feszültté tette, de nem ők szolgáltatták az egyedüli látványosságot a sivatagi országban, ahol első alkalommal tartották este, világítás mellett a versenyt.

A Mercedesek nagy csatája (Fotó: Beta/AP)

A Mercedesek nagy csatája (Fotó: Beta/AP)

A hosszú egyenesekkel és erős féktávokkal tarkított szahíri pálya az előzőeknél is jobban hangsúlyozta a Mercedes motorok fölényét a Ferrarival és a Renault-val szemben. Mind közül most is a gyári Mercedes csapat volt az etalon, amelynek autói a futamon olykor két másodperccel gyorsabb köridőkre voltak képesek a riválisoknál, így a hétvége során egyetlen pillanatra sem volt kérdéses a győzelmük. Ennek ellenére a pilóták mindent megtettek azért, hogy sokáig emlékezetessé tegyék a 900. F1-es futamot.

A párosból ezúttal idén először Rosberg szerezte meg a pole-t, de a mellőle rajtoló Hamilton árnyalatnyival jobb startjának köszönhetően megelőzte őt az első kanyarban. A brit azonban elszakadni már nem tudott csapattársától, aki a futam során többször is támadást indított az első helyért. Általában a célegyenes végi féktávon próbálkozott, de Hamilton mindig azonnal visszatámadt, és néhány kanyarnál tovább sohasem adta fel pozícióját. Az első kerékcseréknél eltérő gumistratégiára váltottak, a futam utolsó harmadában a pályára lépő biztonsági autó azonban felborította taktikájukat. A britnek az utolsó tíz körön át a keményebb gumikon kellett védekeznie a gyorsabb, lágy gumikon lévő némettel szemben. A csapat szerencsére nem szólt bele a harcukba, ám Rosberg több próbálkozás után sem tudott tartósan az élre kerülni, így Hamilton végül taktikai hátránya ellenére is behúzta a győzelmet, csökkentve ponthátrányát csapattársával szemben.

Mögöttük hasonlóan szoros csata zajlott a Williams, a Force India, a McLaren a Red Bull és a Ferrari versenyzői között. A dobogó legalsó fokát végül Sergio Pérez csípte el, miután ellenállt Daniel Ricciardo nyomásának. A Red Bullnak nem feküdt különösebben a pálya, és több kisebb műszaki hiba is hátráltatta őket, így a címvédő Sebastian Vettel csak a tizedik helyről rajtolt, és csupán a hetedikig tudott feljönni.

A verseny végén mindkét McLaren-pilóta, Kevin Magnussen és a 250. nagydíját teljesítő Jenson Button is technikai hiba miatt esett ki, de nem lehetnek sokkal boldogabbak a Ferrari versenyzői sem, hiszen gyengébb motorjukkal Fernando Alonso és Kimi Raikkönen csak az utolsó két pontszerző helyre tudtak bejönni.

A biztonsági autó egy csúnya baleset miatt avatkozott közbe, amikor a bokszból hideg gumikon kihajtó Pastor Maldonado az első féktávon belerohant Esteban Gutiérrezbe. Az ütközés következtében a Sauber szaltózott egyet a levegőben, de végül a megfelelő oldalára esett, és a mexikói is épségben szállt ki belőle. Maldonado azonban felelőtlen megmozdulásáért 5 rajthelyes hátrasorolást kapott a következő futamra, valamint három büntetőpontot. Ez utóbbi szintén egy, az idei évre bevezetett újítás: aki egy év leforgása alatt 12 büntetőpontot összegyűjt a pályán elkövetett vétségekért, az egy versenyre szóló eltiltásban részesül.

Összességében egy szórakoztató, izgalmas versenyt láthattunk Bahreinben. A bajnoki csata teljesen nyitott Hamilton és Rosberg között, nekünk pedig csak annyi dolgunk van, hogy hátradőljünk és bízzunk a hasonló folytatásban.

A Bahreini Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:38:42,743, 2. Nico Rosberg (német, Mercedes) +1,0 másodperc hátrány, 3. Sergio Pérez (mexikói, Force India) +24,1, 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +24,5, 5. Nico Hülkenberg (német, Force India) +28,6, 6. Sebastian Vettel (német, Red Bull) +29,9, 7. Felipe Massa (brazil, Williams) +31,2, 8. Valtteri Bottas (finn, Williams) +31,8, 9. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) +32,5, 10. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +33,4 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Rosberg 61 pont, 2. Hamilton 50, 3. Hülkenberg 28, 4. Alonso 26, 5. Button 23, 6. Vettel 23, 7. Magnussen 20, 8. Bottas 18, 9. Pérez 16, 10. Ricciardo 12, stb.

Csapatok: 1. Mercedes 111, 2. Force India 44, 3. McLaren 43, 4. Red Bull 35, 5. Ferrari 33, 6. Williams 30, 7. Toro Rosso 7.

A következő futam két hét múlva a Spanyol Nagydíj lesz.