2024. március 28., csütörtök

Letartóztatások szélsőségek miatt

Előállították Radomir Počučát, a terroristaellenes egység sajtószóvivőjét és Ivan Ivanovićot, a szélsőjobboldali szervezet tagját

A magas technológiai bűnözés felszámolásával foglalkozó ügyészség parancsára hétfőn előállították Radomir Počučát, a terroristaellenes egység volt sajtószóvivőjét, annak alapos gyanújával, hogy Facebook-profilján közzétett posztjában közveszélyokozás bűntettét követte el. Ugyanakkor előállították Ivan Ivanovićot, a Naši szélsőjobboldali szervezet tagját is, annak alapos gyanújával, hogy a szervezet nevében megírt legnagyobb szerbgyűlölő és nemzetárulók listáját közzétette az interneten és ezzel faji és más diszkrimináció okozásának bűntettét követte el. Počučát és Ivanovićot az előállítás után kihallgatták, majd a vizsgálatot végző bíró számára javasolták, hogy rendelje el a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

Mint ismeretes, Radomir Počuča március 28-án a Nők Feketében civil szervezet ellen nyilvános lincselésre szólította fel a futballhuligánok tagjait. A civil szervezet ugyanis bejelentette, hogy megtartja a koszovói albán civilek felett történt bűntettek 15. évfordulójára szervezett megemlékezését. Počuča a hírrel kapcsolatban a hírfalán egyesülésre szólította fel a nemzeti érzelmű szerbiai futballhuligánokat – a Zvezda-drukkereket (Delije), a Sírásókat (Grobari) és a Vojvodina keménymagját (a Firmásokat) –, annak érdekében, hogy ne egymást üssék, hanem együttes erővel a megemlékezés résztvevőinek lássák el a baját. A belügyminisztérium a Facebook-állapot sajtóban történő megjelenése után április 1-jén felbontotta Počuča munkaszerződését.

Počuča a Pink TV újságírója volt évekig, és 20 év után tért vissza a belügyminisztériumba, mint a terroristaellenes egység sajtószóvivője. A belügyminisztérium és a rendőrség igazgatósága elhatárolódott Počuča kijelentésétől és bejelentették, azonnali hatállyal megszüntetik alkalmazottuk munkaviszonyát.

A szélsőjobboldali Naši ugyanakkor ugyanezen a napon jelentette meg az interneten azt a 30 névből álló listáját, amelyen „a legnagyobb szerbgyűlölő és áruló közéleti személyiségek neve” szerepel. A listán színészek, rendezők, írók, politikai elemzők neve szerepel.

A mozgalom közleménye szerint a listával fel szeretnék hívni a nyilvánosság figyelmét mindazokra, akik Szerbia társadalmi-kulturális színterén büntetlenül szíthatják a gyűlöletet a szerb nép ellen, majd hozzátették, a listán szereplő személyek legnagyobb részét közvetlenül az Egyesült Államok és más nyugati államok pénzelik, de az is gyakran előfordul, hogy a nyíltan szerbellenes akciókat maga az állam finanszírozza.

A Szerbiai Alkotmánybíróság 2012. december 14-én vetette el a köztársasági ügyész által benyújtott Naši betiltására vonatkozó javaslatát, azzal, hogy ezt a lépést csak akkor kell megtenni, ha már minden más intézkedést kimerítettek. Ugyanekkor a Naši azt követelte az államtól, hogy tiltsa be nyolc szerbiai sajtóház működését, mert alapos a gyanú, hogy ezeket az albán és a horvát maffia piszkos pénzéből finanszírozzák.