2024. április 20., szombat

A közösséghez való tartozás kötelezettségekkel is jár

Nagy érdeklődés övezte tegnap a szavazást Magyarország Szabadkai Főkonzulátusán

A szitáló eső ellenére kisebb sor fogadott bennünket tegnap a magyarországi parlamenti választások napján a szabadkai főkonzulátus előtt. Azok a magyar állampolgárok vártak arra, hogy bejussanak az épületbe, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek, ám korábban kérték, hogy szavazatukat a szabadkai főkonzulátuson adhassák le. A 386 átjelentkezett személy közül délelőtt tíz óráig nagyjából százan adták le szavazatukat. A polgárok két szavazófülkében voksolhattak, a szavazás felügyeletével és lebonyolításával megbízottak felkészültségének köszönhetően senkinek sem kellett hosszú ideig várakoznia. A levélszavazatokat szintén leadhatták a polgárok, így azok is sokan voltak, akik emiatt érkeztek a főkonzulátusra. A legtöbben párjukkal, barátaikkal érkeztek, de olyanok is voltak, akik családostul, gyermekeik kíséretében látogattak el a Főkonzulátusra.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A szabadkai Buckó Imre immár harmadszor vett részt a magyarországi választásokon. Mint lapunknak megjegyezte: úgy érzi, hogy a közösséghez való tartozás kötelezettségekkel is jár. Az állampolgársággal járó kötelezettségeket fel kell vállalni, az összetartozást nem elég csupán a különböző állami, nemzeti ünnepek alkalmával kifejezni – hangsúlyozta Imre, mondva: hiszi, hogy szavazatával hozzájárul a jövő építéséhez. Imre párja, Cernyákovics Ilonka három évvel ezelőtt tette le az állampolgársági esküt, és most szavazott először. Mivel magyarországi lakcímmel nem rendelkezik, ezért levélszavazat formájában adta le voksát, már korábban. A középkorú hölgy a meghatódottságtól nehezen találta a szavakat, azt mondta, nagyon jó érzés valahová tartozni és ezt az állampolgárság, valamint a szavazati jog is megerősíti.

A szabadkai Barna Ákos most szavazott első alkalommal. Elmondása szerint elsősorban hálából járult a főkonzulátuson felállított urna elé.

– Több éven át igényeltem a magyar állampolgárságot, de addig nem nyertem el, amíg életbe nem lépett a könnyített honosítási eljárás. Úgy érzem, hogy ezt szavazatommal viszonoznom kell. Bár a külhoni magyarság szavazata túlságosan sokat nem nyom a latban, hiszem, hogy szavazatunkkal valamelyest mégis hozzájárulunk a magyarországi politika alakításához – nyilatkozta Ákos.

Margit Norbert és párja kisbabájukkal, Dalmával érkeztek a főkonzulátusra. A kicsi lány tágra nyílt szemmel nézelődött babakocsijából, és türelmesen várta, hogy édesapja és édesanyja leadja szavazatát. Norbert szerint fontos élni a lehetőséggel és külhoni magyarként is szavazni, hiszen ezzel a vajdasági magyarság is részt vehet a magyarországi politikai életben. Mindez mérföldkő a külhoni magyarság számára – emelte ki a fiatal apuka.

Szavaztak Belgrádban is

A belgrádi magyar külképviseleten tegnap nem volt akkora a forgalom, mint Szabadkán. A számítások szerint mintegy hetvenen adták le voksukat a magyarországi országgyűlési választáson, ugyanis az állandó magyarországi lakcímmel rendelkezők közül ennyien jelentkeztek a külképviseleti szavazásra. Egyébként péntek estig több mint 500 külhoni magyar levélszavazatát vették itt át.

Nyitókép: Fotó: Molnár Edvárd