2024. március 29., péntek

A VMSZ-szel tárgyal elsőként az SZHP

Pásztor István a programcélok figyelembevételét tartja fontosnak a kormányalakítás során

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke szombati sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormánykoalíció létrehozásával kapcsolatos megbeszéléssorozat folyamán elsőként Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével tárgyal hétfőn. Pásztor a Tanjugnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a VMSZ készen áll arra, hogy vállalja a kormányon belüli munka és felelősség egy részét.

Kifejtette, hogy a Vučićtyal esedékes mai találkozóra valószínűleg 11 órakor kerül sor, de az időpont időközben módosulhat. A megbeszélésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy semmilyen komolyabb követelésekkel nem fog előállni, csupán azt szeretné, ha pártjának egyes programcéljai a jövőbeli kormányprogram részét képeznék. Hozzátette, nincs ebben semmi látványosság, hiszen a szóban forgó célok részét képezik az SZHP programjának is, így nem látja annak akadályát, hogy várakozása szerint alakuljanak a megbeszélések.

A VMSZ vezetője arról is beszélt, hogy ismeri a kormányprogram főbb irányvonalait, s hogy a beharangozott reformokat végre kellene hajtania bárkinek, nem csak a kormányfői tisztség jelenlegi várományosának. Ezek közé az irányelvek közé sorolta a makrogazdasági egyensúly megteremtését, de a szerb társadalom egészének mély átalakítását is. Annak a meggyőződésének adott ugyanis hangot, hogy a helyzet „kozmetikai módszerekkel történő szépítgetése”, a figyelem elterelése a gondokról most már nem lehetséges.

Pásztor emlékeztetett arra, hogy nem számít újdonságnak pártja abbéli szándéka, hogy a parlamenti többség részét képezze, a VMSZ – mint mondta – meglehetősen jó eredményt ért el a rendkívüli választásokon, és a szavazók széleskörű támogatását élvezve léphet be a leendő kormányba.

– A harmadik legmeghatározóbb politikai erőnek számítunk Vajdaságban, ahol a Boris Tadić által vezetett többpárti koalíciónál és a Demokrata Pártnál is több szavazatot szereztünk. Optimista vagyok az Aleksandar Vučićtyal esedékes találkozó kapcsán, nem tartok semmitől sem, ismerem a kormányprogram alapvető céljait. A VMSZ komoly politikai párt és partner, mely nem változtatja kéthavonta az álláspontjait – húzta alá Pásztor.

Véleménye szerint május elsejéig befejezhetők a kormányalakítással kapcsolatos teendők. Elismerésnek tartja, hogy a legnépszerűbb párt elnöke elsőként a VMSZ-szel kíván egyeztetni az új kabinet létrehozása kapcsán.