2024. április 26., péntek
XXIX. SZÓLJ, SÍP, SZÓLJ!

Négyszáz fellépő a vetélkedőn

Mintegy négyszáz fellépőt várnak a vajdasági általános iskolások népszerű és tömeges népzenei vetélkedőjére, a Szólj, síp, szólj!-ra, melyet egy hét múlva, jövő szombaton rendeznek meg Újvidéken. A rendezvény immár a 29. a sorban, de a szervezők máris készülnek a jövő évi, jubiláris 30.-ra, amikorra szeretnék megújítani a rendezvény arculatát, a tartalmán azonban semmit sem változtatnának, hiszen a jelekből ítélve nincs rá szükség.

Az idén is az Újvidéki Rádió M-Stúdiója ad otthont a négy kategóriában: énekszóló, énekcsoport, hangszerszóló és kisegyüttes, valamint több korcsoportban vetélkedő gyerekeknek. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Újvidéki Rádió szervezésében megrendezendő vetélkedőt két helyszínen rendezik meg, ennek megfelelően a teljesítményt két szaktekintélynek számító zsűri értékeli.

Az idei rendezvény érdekessége, hogy Szegedről is érkeznek fellépő gyerekek. A Vajdaságból elszármazott pedagógusok, akik egykor maguk is vetélkedtek, hozzák most tanítványaikat. Mint azt Szabó Gabriella szervezőtől megtudtuk, csupán két műsorszámról, két énekes kislányról van szó, de akkor is érdekes színfoltja lesz a rendezvénynek a szegediek fellépése. – A másik érdekesség minden bizonnyal az, hogy igen népes lesz a rendezvény: tavaly 250 résztvevőt jegyeztünk, az idén 400-at, tavaly mintegy 50 műsorszámot, az idén 79-et! Ezzel visszakanyarodtunk a 8-10 évvel ezelőtti versenyzői létszámhoz, ami már magában örvendetes – állapítja meg a szervező –, csakúgy az a tény, hogy olyan helységekből is érkeznek diákok, ahonnan korábban soha vagy nagyon ritkán. Ilyen Piros például, és versenyzőket várunk Kúláról, Csonoplyáról, Csernyéről is, több mint harminc településről.