2024. március 29., péntek

Nyomd meg a gombot!

A múlt hónap elején üzembe helyeztek két szemaforegyüttest a Kiszácsi utcában. A Városépítési Intézet szakemberei szerint a forgalom most sokkal zökkenőmentesebben bonyolódik le ezeken az útkereszteződéseken, mint korábban. A Kiszácsi utca és az I. Péter király sugárút kereszteződésénél azonban gondokat észleltek a gyalogosforgalomban. Nevezetesen arról van szó, hogy a gyalogszerrel közlekedők nem tudják használni az új villanyrendőröket, mert nem nyomják meg a szemaforoszlopokon elhelyezkedő zöld jelzést biztosító tasztert.

A gomb azt a célt szolgálja, hogy az útkereszteződéshez érkező gyalogos minél kevesebb időt várjon az átkelésre, azonban a zöld jelzéshez meg kell nyomni a gombot! A Városépítési Intézetből felszólítják a gyalogosokat, hogy ne legyenek bizonytalanok, bátran használják az új berendezést, ne csak ennél a szemaforegyüttesnél, hanem a többi ilyen átkelőhelynél is a városban.

Az intézet illetékesei megmagyarázták, hogy az új gyalogos-szemaforok három üzemfázisban működnek: piros fény, zöld fény, és piros-védelmi fény, amely késleltetett átváltással lehetővé teszi a gyalogosok biztonságos áthaladását. Amikor a piros fény világít, a szemafor kijelzőjén egy rajzot látunk, amely arra szólít fel, hogy nyomjuk meg alatta a gombot. Miután megnyomjuk, megkezdődik a másodpercekben kifejezett visszaszámlálás a zöld fény megjelenéséig. Ugyanez történik a zöld fény esetében is, a kijelzőn visszafelé pergő, zölden világító számok azt mutatják, hogy hány másodpercig tart még a szabad áthaladás. A harmadik üzemfázis során kigyullad a piros fény, de az autósoknak is még pirosat mutat a szemafor – a displayen megjelenő, sárgán világító számok azt mutatják, hogy még meddig áll a keresztirányú autóforgalom. Tehát azok is átérnek biztonságban a túloldalra, akik lassabban járnak. A visszaszámlálós szemaforok nem számítanak újdonságnak a városban, a Mihajlo Pupin sugárút és a Žarko Zrenjanin utcák kereszteződésénél már évek óta működik ilyen. Különösen előnyös olyankor, amikor sietünk valahova, és másként nem tudnánk eldönteni, hogy melyik irányban álljunk be várakozni a szemafor mellé. Azonban ezen az útkereszteződésen sem működik a gombnyomásos rendszer. Az újvidékiek úgy látszik nem akarják elfogadni a gombhasználatot.