2024. április 20., szombat

Ledőlhet a légvédelmi sziréna

Kötelező a kémény- és szellőztetőnyílások tisztítása

Az újvidéki képviselő-testület keretében működő, folyamodványok és javaslatok elbírálásával foglalkozó bizottság e heti ülésén a legutóbbi értekezleten felvetett kérdésekről, az illetékes városi igazgatóságok és közvállalatok által kiadott válaszokról vitáztak.

Szóba került többek között a kéményseprési illeték polgári ellenvetés által napirendre tűzött kérdése. A városi urbanisztikai igazgatóság azt üzeni, hogy az illeték fizetéséről a képviselő-testület döntött, a kommunális tevékenységeket szabályozó törvény alapján. A mindenekelőtt biztonsági okból fontos munkát a Stan közvállalat dolgozói végzik – ennek a közvállalatnak alaptevékenysége a kémény- és szellőztetőnyílások seprése. Ezért az urbanisztikai igazgatóság válaszában felszólítja az ellenvetést tevő polgárt, hogy tegye lehetővé a kéményseprőknek a hozzáférést a kéményeihez és a tűzhelyhez, és hogy fizesse az illetéket!

A Njegoš utca lakói a Parking servis közvállalathoz fordultak panasszal, több parkolóhelyet kértek. A közvállalatból pozitív visszajelzés érkezett számukra, az eddiginél több parkolóhelyet jelöltek ki az itt lakók számára, azaz ezentúl a Šafarik, Svetozar Miletić és Vuk Karadžić utcákban már meglévő parkolóhelyeket is igénybe vehetik, lakói parkolókártyájukkal, nem kell ezért külön fizetniük.

Az egyik lakóépületből arra panaszkodtak, hogy a ház tetején egy 1978 óta üzemképtelen légvédelmi sziréna áll, fennáll a leomlás veszélye. A házi tanács már több mint tíz éve kéri a katonaság illetékeseitől, hogy távolítsák el a szirénát, de ennek érdekében senki sem intézkedett. A tegnapi ülésen foglalkoztak ezzel a gonddal is.