2024. március 29., péntek

Feloszlott a VSZL temerini bizottsága

Az eddigi elnököt kizárták a pártból

Fordulatokban gazdag a tavaszi politikai élet Temerinben. Akiket jobban érdekelnek a helyi politikai történések, ráéreztek arra, hogy nemcsak a községi parlamentet alkotó többségi koalíció átrendeződése körüli viták és egyezkedések azok, amelyek megelőzhetik a még forróbb politikai nyarat Temerinben.

A VSZL elnöksége feloszlatta a párt temerini községi bizottságát. Ezt követően a bizottság tagjai a hét elején – 18-an – együttesen kiléptek a pártból. Robert Karant, a párt községi bizottságának eddigi elnökét pedig még a pártból is kizárták. Korábban Karant a Demokrata Pártból zárták ki.

A médiának eljuttatott közleményekben és nyilatkozatokban az olvasható, hogy már korábban feloszlatták a temerini bizottságot, ugyanis a párt tartományi vezetői elégedetlenek voltak a községi szervezet munkájával, nemcsak a választásokat közvetlenül megelőző időszakban, hanem már korábban is, ami tükröződött a cenzus alatti választási eredményen.

Robert Karan közölte a médiával, hogy azért határoztak a pártból való kilépésről, „mert a pártközpont arra kényszerítette őket, hogy támogassák a felelőtlen községi hatalmat”. Hozzátette, hogy a döntés után megközelítőleg 300 párttag is elhagyta a ligát. Ezt megelőzően a pártközpont Újvidékről kívánta megbízni a biztost a temerini községi szervezet munkája irányításával.

A ligát elhagyta a párt három önkormányzati képviselője is, valamint a helyi közösségek tanácsaiba választott személyek, akik eddig mindannyian ellenzékiként működtek. Így a ligának nincs képviselője a temerini községi képviselő-testületben. Ám a képviselők mindeddig megtartották mandátumukat, és vélhetően függetlenekként fognak tevékenykedni. A ligából kilépők megalakították a Közösen a változásokért – Temerinünként elnevezésű mozgalmat.

Temerinben a rendkívüli parlamenti választásokon a liga koalícióban a Boris Tadić alakította Új Demokrata Párttal és a Dušan Petrović vezette Együtt Szerbiáért párttal összesen 658 szavazatot kapott, ami cenzus alatti 4,96 százalék. A 2012. évi önkormányzati választásokon a ligára 1233-an szavaztak.