2024. március 29., péntek

Felmentették szolgálata alól a BIA igazgatóhelyettesét

A Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója pénteken felmentette szolgálata alól Dragan Marković Markonit, a BIA igazgatóhelyettesét. Mint ismeretes, Dragan Marković hétfőn adta be felmentési kérelmét, miután a közvélemény figyelmének központjába került a Peurača-ügyben történt kihallgatása miatt. A sajtó ekkor arról adott hírt, hogy a szerbiai kormány csütörtöki ülésén megtárgyalja Dragan Marković ügyét, ez azonban elmaradt, és Aleksandar Đorđević, a BIA igazgatója pénteken jóváhagyta helyettese lemondását.

Markovićot a múlt héten Dragoljub Peurača, a munkaügyi felügyelőség igazgatója ellen folyó vizsgálat során állampolgári minőségében hallgatták ki a szervezett bűnözés felszámolásával foglalkozó ügyészség kérésére. A BIA igazgatóhelyettese ekkor a Peuračával kapcsolatos kulcsfontosságú kérdések esetében megbukott a hazugságvizsgálaton.

– Nem szeretném, hogy az elhangzott valótlanságok rossz fényt vessenek a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökségre, valamint a közvéleményben olyan benyomás keletkezzen, hogy az ügynökség igazgatóhelyetteseként megkísérlem befolyásolni a Peurača-ügyben folytatott vizsgálatot – írta hétfői levelében Dragan Marković Markoni, majd megjegyezte, hogy a sajtóban szerzett tudomást a kenőpénzről, és ezért bukhatott meg a hazugságvizsgálaton.

Az előzetes letartóztatásban lévő Peuračát a rendőrség azzal gyanúsítja, hogy különböző vállalatoktól 15 ezer euró kenőpénzt kért és fogadott el. A belgrádi Manpower vállalat megerősítette, hogy Peurača kenőpénzt követelt, és erről értesítették is az állami szerveket.