2024. március 29., péntek

Rendelet nélkül is vásárolható gázolaj

A mezőgazdasági minisztérium tegnap közölte, függetlenül attól, hogy még nem született meg a kormányrendelet a bejegyzett mezőgazdasági termelők számára jóváhagyott ártámogatott üzemanyag-vásárlásról, a termelők szabadon vehetnek gázolajat vagy eurodízelt bármely szerbiai töltőállomáson. A rendelet tervezete értelmében a január 1-jétől késő őszig megvásárolt üzemanyag számláját kell majd benyújtani az ártámogatás igénylésekor.

Az agrárminiszter korábbi bejelentése értelmében a bejegyzett gazdaságok hektáronként 3000 dinár értékű, ártámogatott üzemanyagra jogosultak, és ugyanennyi térítményre számíthatnak, ha benyújtják a műtrágya vásárlásakor kapott számlákat.

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) is közleményt adott ki, melyben arról értesíti a termelőket, hogy a vállalat töltőállomásaira elegendő 0,1-es gázolajat szállított ki, amely bőven fedezi a gazdák tavaszi szükségleteit. Emlékeztetnek arra is, hogy az ország 330 benzintöltő állomásain az ingyenes NIS-kártyával a termelők literenként 5 dináros engedményt valósíthatnak meg.