2024. április 25., csütörtök

Őszre a gyermekeké a tornaterem

Az iskolai tornatermeket újra a diákok használhatják

Az önkormányzat illetékesei jelenleg feltérképezik, milyen szintű az újvidéki iskolák tornatermeinek felszereltsége, és ennek alapján dolgozzák ki az új testnevelési tervet, amelyet az új tanévtől valósítanak meg. A diákok ősztől ingyen sportolhatnak tanítás után is az iskolák tornatermeiben.

Vissza a tornatermet a diákoknak (Fotó:Dávid Csilla)

Vissza a tornatermet a diákoknak (Fotó:Dávid Csilla)

– Újvidéken nagyon magas a magán sportiskolák tandíja, és ezt nem engedheti meg magának minden szülő. Úgy döntöttünk, visszaadjuk a tornatermeket a diákoknak, méghozzá ingyen, a gyermekek mindennap 19 és 22 óra között sportolhatnak – mondta Predrag Svilar, a városi tanács sporttal megbízott tagja.

Az önkormányzat felmérései szerint ez hozzájárulhat a diákok közötti erőszak csökkenéséhez.

– Az általános iskolások ezután nyugodtan foglalkozhatnak sporttal, így a sportkluboknak is segítünk, hogy könnyebben kiszemelhessék a tehetséges fiatalokat. Jelenleg az iskolai tornatermeket a diákok ritkán használhatják, az iskolák nagyjából magánsportkluboknak, sportiskoláknak bérlik ki őket. Ezután másként lesz abban az időszakban, amikor az iskolások sportolhatnak, 19–22 óráig a rendelkezésükre bocsátjuk a tornatermeket. Az önkormányzat ősztől tornatanárokat fogad, akik szakszerűen foglakoznak majd a gyermekekkel – mondta Svilar. Hozzátette, a városi költségvetésből biztosítják a szükséges pénzt a tornatermek bérletére, valamint a tornatanárok fizetésére.

Az iskolákban a gyermekek választhatnak majd, ki mit szeretne edzeni: focizni, kosárlabdázni, röplabdázni, kézilabdázni, vagy vívni.

Az önkormányzat az iskolák tornatermeit ezentúl is bérbe adja magán sportiskoláknak vagy kluboknak, de nem abban az időszakban, amikor a gyermekek használják.

– Kiírunk egy versenypályázatot, amelyre azok a klubok jelentkezhetnek, amelyek általános iskolások képzésével foglalkoznak, az ár pedig egységes lesz minden klub számára. A versenypályázat feltételeit még nem véglegesítettük, de azokat a klubokat részesítjük előnyben, amelyekben alacsony a tagsági díj, és az is fontos szempont, hogy milyen szinten, hogyan foglalkoznak a gyermekekkel, és milyen eredményeket tudnak felmutatni – mondta Svilar.

Tervben van, hogy felújítják az iskolai udvarok sport- és atlétikai pályáit is, így ezeket is nemsokára használhatják a gyermekek – írja a Dnevnik napilap.

Az iskolai tornatermek projektumai az összes újvidéki iskolára vonatkoznak, az önkormányzat pedig már kérvényezte a tornatermek használati jogának bejegyzését.

– Ez a folyamat egy kicsit lassabban halad, mint azt előzőleg gondoltuk, de az a lényeg, hogy a kataszteri hivatalból pozitív válaszokat kaptunk. Ahhoz, hogy az önkormányzat a gyermekek rendelkezésére bocsáthassa a tornatermeket, azoknak a kataszteri hivatalban a város nevén kell szerepelniük. Csak akkor mondhatjuk meg, ki, mikor használhatja a tornatermeket – mondta Svilar.

Emlékeztetőül: tavaly szeptemberben Miloš Vučević polgármester kijelentette, az önkormányzat kitart elképzelése mellett, hogy a tantermeket vissza kell adni a gyermekeknek, annak ellenére, hogy nagy ellenállásba ütköztek. Azt is kifejtette, hogy egyes újvidéki általános iskolák igazgatói rossz döntéseikkel tönkretették az oktatási intézményeket, mert felesleges bírósági perekkel és költekezésükkel adósságba verték az iskolákat.