2024. április 25., csütörtök

Inkább rendet, mint demokráciát!

Az oroszok 71 százaléka lemondana demokratikus jogairól cserébe a stabilitásért

Az oroszok többsége lemondana a demokratikus jogokról az ország politikai-gazdasági stabilitásáért cserébe – derült ki az egyik orosz közvélemény-kutató intézet (VCIOM) felméréséből, amelyet csütörtökön a Kommerszant ismertetett. E március elajén végzett „szondázásból” megállapították, négy éve alig változott az oroszok véleménye arról, mi a fontosabb számukra: a rend vagy a demokrácia.

A megkérdezettek 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztos benne, még „egyes demokratikus elvek és szabadságjogok” kárára is fontosabb a rend fenntartása. Ezt az álláspontot döntően az orosz kommunista párt hívei és az idős emberek vallják magukénak. Csak minden ötödik válaszoló meggyőződése, hogy pontosan be kell tartani a demokratikus elveket, még ha ez „bizonyos szabadságot is ad a romboló elemeknek”.

Az oroszok a rend fogalma alatt leggyakrabban a politikai és gazdasági stabilitás megőrzését értik. Így nyilatkozott a megkérdezettek 45 százaléka; 29 százalékuk „a törvények szigorú betartását”, 23 százalékuk pedig „az ország szétrablásának megszüntetését” értelmezte elvárt rendként, és csak 20 százalékuk látta benne a jogai megvalósítására való lehetőséget. Utóbbiak a Moszkvában és Szentpéterváron élő fiatalok közül kerülnek ki. Ők a legaktívabbak az oroszországi ellenzéki tiltakozó megmozdulásokon is.

Hogy mit értenek az oroszok a demokrácia alatt?! Nos, 47 százalékuk a szólás, a sajtó-és a vallásszabadság érvényesülése mellett tette le voksát, 24 százalékuk pedig az ország gazdasági „felvirágoztatását” tartotta a demokrácia megnyilvánulásának.