2024. április 25., csütörtök

Titkos Twitter

Titokban közösségi hálót működtetett az amerikai kormány Kubában

Az amerikai kormány teljes titokban működtetett több mint két éven keresztül egy internetes közösségi hálózatot Kubában azzal a céllal, hogy aláássa a havannai kommunista rezsim hatalmát – jelentette az AP amerikai hírügynökség csütörtökön a „projektummal” kapcsolatban birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva.

(Léphaft Pál karikatúrája)

(Léphaft Pál karikatúrája)

A ZunZeneo névre keresztelt „kubai Twittert” 2009-ben indították el, 2012-ig mintegy 40 ezer felhasználó csatlakozott hozzá, mit sem sejtve arról, hogy nem egy egyszerű üzleti vállalkozásként, hanem az amerikai kormány titkos programjaként működő online felületre iratkoznak fel. Washington először is arra törekedett, hogy kiépítse az új közösségi médiaplatform – elsősorban fiatalokból álló – felhasználói körét, a további terv pedig az lett volna, hogy a kubai kormánnyal szembeni elégedetlenségük nyílt megfogalmazása felé „tereljék” őket.

A regisztrált kubaiaknak fogalma sem volt arról, hogy az USAID hozta létre és irányította a közösségi hálót, ahogy azt sem sejtették, hogy miközben ők a mikroblogon üzeneteket váltottak, amerikai vállalatok gondosan gyűjtötték személyes adataikat, abban a reményben, hogy azok a jövőben egyszer még „hasznosak” lehetnek.

A ZunZeneo fejlesztői úgy szervezték, hogy a közösségi háló lassan, fokozatosan bővüljön, hogy ne keltse fel a kubai hatóságok figyelmét. Abban bíztak, hogy egy idő után a felhasználók száma olyan kritikus tömeget ér el, hogy a külföldön élő kubai ellenzék politikai demonstrációk szervezésére tudja majd használni a portált.

Az (még) nem világos, hogy a ZunZeneo-terv törvénysértő volt-e. Az amerikai jogszabályok értelmében az ehhez hasonló titkos programokhoz elnöki jóváhagyás és a kongresszus tájékoztatása szükséges. Az AP megkeresésére az USAID munkatársai nem árulták el, ki engedélyezte a projektum elindítását, és a Fehér Ház tudott-e a dologról.

A Twitteres „haditervre” becslések szerint 1,6 millió dollárt fordítottak, amelyet hivatalosan egy meg nem nevezett pakisztáni program költségeiként tüntettek fel. A ZunZeneót látszólag egy spanyolországi és egy kajmán-szigeteki vállalat működtette, ezek fizették a számlákat, így a költségeket nem lehetett az Egyesült Államokig visszavezetni. Hasonló megfontolásból a felhasználók üzenetei sem amerikai, hanem két másik országban működő szervereken keresztül futottak.

A ZunZeneo 2012 szeptemberében hirtelen elérhetetlenné vált. A kiszivárgott dokumentumok szerint ennek hátterében az állt, hogy a „projektum” üzemeltetői észrevették: a kubai hatóságok igyekeztek nyomon követni a mikroblogon küldött üzeneteket, és megpróbáltak betörni a közösségi háló rendszerébe. Kubában szigorúan korlátozzák az internethez való hozzáférést. Az ország vezetői úgy tekintenek a világhálóra mint egy „vad csikóra, amelyet be kell törni”.