2024. április 25., csütörtök

Pénteken szavaznak a gazdasági fejlesztési programról

Az ellenzék szerint a tartományi kormánynak nincs legitimitása

A Tartományi Képviselőház Gazdasági Bizottsága tegnapi ülésén a tartományi kormány által kidolgozott gazdasági fejlesztési programot vitatták meg. A 2014–2020-ig szóló fejlesztési programot az ellenzéki politikusok a legitimitás hiányára hivatkozva hevesen támadták.

‒ A vajdasági fejlesztési programnak négy fő prioritása van: az emberi erőforrás, az infrastruktúra kiépítése, a fenntartható gazdasági növekedés és a fejlődést felügyelő intézmények létrehozása. A program megírásával az volt a célunk, hogy megalapozzuk a határokon átnyúló együttműködést, és hogy az európai partnereink, valamint az európai pénzügyi alapok megismerkedjenek a gazdasági fejlesztésbe fektetett munkánkkal ‒ nyilatkozta Branislav Bugarski tartományi régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár. Bugarski az ülésen elvetette azokat az állításokat, amelyek szerint a programot politikai megfontolások szerint állították össze.

A Szerb Haladó Párt kifejezte elhatározását, hogy nem támogatja a programot. Az ellenzéki politikusok kifogásolták, hogy a fejlesztési program készítésekor nem vették figyelembe Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényt, és azt, hogy Vajdaság statútuma törvényellenes.

Dragan Vulin, a gazdasági bizottság elnöke elmondta, hogy a jelenlegi vajdasági kormánynak nincs meg a legitimitása, hogy fejlesztési javaslatokat nyújtson be. Aki a vajdasági polgárok bizalmának kevesebb mint 6 százalékát élvezi, az nem nyújthat be javaslatot – mondta Vulin.

‒ Számomra érthetetlen, hogy a vajdasági kormány, amely a szavazók bizalmának kevesebb mint 6 százalékát élvezi, hogyan képzeli el, hogy hat évre szóló fejlesztési programjavaslatot nyújtson be. Csupán hónapok kérdése és kiírják a tartományi választásokat, semmi helye nincs az ilyen legitimitást nélkülöző javaslatnak, amikor még azt sem tudják, hogy miből finanszírozzák a program megvalósítását ‒ fejtette ki véleményét Vladimir Galić a gazdasági bizottság tagja.

Az ülés végén a gazdaság fejlesztési programjavaslatot a résztvevők 6 szavazattal támogatták, ellenszavazat nem volt. A javaslat napirendi pontként szerepel a vajdasági képviselőház április 4-én, pénteken tartandó ülésén.