2024. április 19., péntek

Helyettesíthető a kombinált védőoltás

A szakemberek nem tanácsolják, hogy a szülők maguk vásárolják meg külföldön és szállítsák Szerbiába az ötkomponensű vakcinát

A dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet munkatársai csütörtökön közölték, hogy azok a gyermekek, akik korábban megkapták az első Pentaxim vagy Infanrix kombinált védőoltást, a vakcinációt az egészségházakban megtalálható más védőoltásokkal folytathatják.

Amikor kiderült, hogy a szóban forgó ötkomponensű védőoltásokból hiány lesz Szerbiában, a Batut intézet beszerezte az ezeket helyettesítő védőoltásokat, és ezek országszerte elérhetőek az egészségházakban, nyilatkozta Goranka Lončarević, az intézet immunizációs részlegének vezetője, írja a B92.

– Az a legfontosabb, hogy a szülők és a gyermekorvosok kísérjék figyelemmel az időt, amelynek el kell telnie, illetve amely eltelhet a három adag védőoltás között. Teljesen mindegy, hogy kombinált vagy egyszerű védőoltásról van szó, a gyermekeknek azokat életük első hat hónapjában háromszor kell megkapniuk. Két vakcináció között négytől hat hétig terjedő időszak telhet el – magyarázta Lončarević.

A szakember nem tanácsolja, hogy a szülők külföldről maguk próbálják meg beszerezni a kombinált védőoltást, mivel a szállítással kapcsolatos előírások rendkívül szigorúak. A vakcinának végig ugyanazt az alacsony hőmérsékletet kell biztosítani, a hőmérséklet még a legrövidebb időre sem változhat, nyomatékosította Lončarević.

A védőoltáshiánnyal kapcsolatban az Infanrixot gyártó GlaxoSmithKlein brit vállalat illetékesei szerdán azt állították, hogy a hiánynak az az oka, hogy az idén nem tervezték szabad eladásra a Pentaximot, mivel a tervek szerint 2014-től a szerb állam, vagyis az egészségügyi biztosító finanszírozásával szervezeték volna meg a gyermekek vakcinációját. A Köztársasági Egészségügyi Biztosító igazgatója viszont a brit vállalatot, valamint a Pentaximot gyártó francia Sanofi Pasteurt vádolta meg mulasztással. Az igazgató azt állítja, hogy a két vállalat szerződésben kötelezte magát arra, hogy az idén tizenkét hónapon át ellátják Szerbiát a szükséges mennyiségű védőoltással.