2024. április 23., kedd
VÁROSÉPÍTÉSI INTÉZET

Intenzív utcafelújítás

Az építkezési idény kezdetével a belvárosban hamarosan leaszfaltoznak több olyan utcát, ahol már korábban kicserélték a közműhálózati vezetékeket, és azóta feltúrva állnak. A Városépítési Intézet meghagyásából a Put közvállalat munkásai nemrégiben megkezdték a Miroslav Antić utca újraaszfaltozását a Fehér Ferenc tér és a Stražilovo utca közötti szakaszon. A minap rendeletet hoztak ennek az utcának a további aszfaltozására a Stražilovo utca és a Galéria tér közötti szakaszt illetően.

Hamarosan megkezdik a Vasa Stajić utca újraaszfaltozását is. Itt korábban a Városi Vízművek elvégezték a csőcserét a szennyvízhálózati vezetékeken. A Vasút utca Szerémségi és Makszim Gorkij utcák közötti szakaszán az intézetből közölték, hogy noha a vízművek munkálatai tavaly év végén befejeződtek, az újraaszfaltozást mégsem kezdhetik meg, mert hamarosan a Toplana közvállalat munkásai kezdik el a vezetékek cseréjét. Az aszfaltozást csak a fűtési idény befejeztével végezhetik el, tehát ez az utcaszakasz még jó ideig aszfalt nélküli marad. Addig igyekeznek használható állapotban tartani az úttestet, ezért rendszeresen apró kövekkel szórják le.

Aszfaltozási munkálatokat terveznek a Szerémségi utcában is, amint a vízművek befejezik a szennyvízvezetékek cseréjét. Az intézet szakemberei arra törekszenek, hogy a munkálatokat koordinálják, és hogy a felásott belvárosi utcákban minél rövidebb ideig tartson a forgalomkorlátozás.

Új jelzőlámpák

A Temerini és a Sajkás utca kereszteződésénél új jelzőlámpacsoport elhelyezését kezdték meg. Összesen 3 oszlopot állítanak fel, hogy a fényjelzések biztonságosabbá tegyék a gyalogosok átkelését ezen az igen forgalmas főútvonalon. Jelenleg a gyalogosátkelő 5 forgalmi sávon vezet keresztül, sziget nélkül, iskola és buszmegállók is vannak a közelben. Az útkereszteződés az elhelyezkedése miatt igen veszélyes, gyakoriak itt a súlyos, halálos kimenetelű balesetek. Az útkereszteződést most részben átépítik, olyan jelzőlámpákat állítanak fel, amelyek gombnyomásra működnek. A munkálatok ideje alatt a forgalom akadozni fog. A Városépítési Intézet felszólítja a vezetőket, hogy legyenek óvatosak, minden közlekedő türelmét és megértését kérik.

Új körforgalom épül

Hogy hétfőn megkezdődött a Szentendrei út és a Tengermellék utca kereszteződésénél az új körforgalom kiépítése. A Szentendrei út nemcsak tranzitforgalmi szerepet tölt be, hanem fontos helyi útvonalként is igénybe veszik, talán a leginkább megterhelt városi útvonalnak tekinthető. A szóban forgó útkereszteződést most kibővítették, de az itt lebonyolódó forgalom túl nagy, így állandó dugók alakulnak ki. A megoldást a körfogalom jelenti: egy 40 méter átmérőjű területet jelöltek ki erre a célra, a belső kör 9 méter átmérőjű lesz. Négy bejáratot terveznek, és felszerelik a megfelelő útjelző táblákat. Alatta fognak áthaladni a gáz- és az áramvezetékek és a vízelvezető rendszer. A jelzőlámpákat eltávolítják, a közeli buszmegállókat és a bicikliutakat pedig máshová helyezik. A Városépítési Intézet közleményéből kiderül az is, hogy a munkálatokat a Put-Invest Kft. munkásai végzik, csaknem 129 millió dinárba kerülnek, és a terv szerint 80 napig fognak tartani. A munkálatok idején teljes forgalomkorlátozást nem vezetnek be, de mivel a közlekedés itt egyébként is nehézkes, felszólítják a vezetőket, hogy ha csak tehetik, válasszanak másik útvonalat. Ha már erre kell menniük, tartsák kövessék az ideiglenesen elhelyezett közlekedési táblák utasításait!