2024. április 25., csütörtök

Kell a vers...

Lezajlott a Versünnep 2014 vajdasági elődöntője

Raffai Ágnes és Lőrincz Tímea színművésznők jutottak tovább a Versünnep 2014 döntőjébe. Az anyaországi és határon túli hivatásos színművészek és előadóművészek megmérettetésének április 11-én, a magyar költészet napján Budapesten a Nemzeti Színház ad otthont. A Versünnep Alapítvány, és a Bánffy György Kulturális Szalon Versünnep által meghirdetett Versünnep vers és prózamondó fesztivál vajdasági elődöntője hétfőn zajlott le a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A versenyre három művel lehetett nevezni: egy, az I. világháború témájához kapcsolódó mű; egy, a család témájához kapcsolódó vers, próza; egy kortárs magyar költő, író verse, ill. prózai műve.

A Versünnephez csatlakozhattak iskolák, civil szervezetek is. A Császár Angela színművésznő, Mezey Katalin irodalmár, Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő és Kovács Frigyes színművész összetételű zsűri értékelte a vajdasági diák- és felnőtt versmondók produkcióit. Az alsós korosztályban első díjas lett Kőműves Csenge (Kishegyes), második Szabó Rebeka (Topolya),harmadik Molnár Réka (Kishegyes).A felsősöknél az ötödikes- hatodikos korosztályban Kovács Dorina lett a legjobb, aki a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület Kék cinkék csoportjának a tagja, második a topolyai Katona Boglárka, harmadik pedig a bácsfeketehegyi Bede Anett. Különdíjban részsült Szabó Némedi Róbert Bácsfeketehegyről. A hetedik és nyolcadikosok, valamint középiskolások kategóriájában első a kishegyesi Kőműves Noémi, aki a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulója, második Dudás Nikolett (Kishegyes), a harmadik díjon a csókai Kék cinkék irodalmi csoport két tagja, Dupák Fanni és Szabó Regina osztozik. Az első díjasok jutnak el a budapesti Játékszínben április 5-én megrendezésre kerülő megmérettetésre. A diákok felkészítő tanárai Barta Júlia, Molnár Krekity Olga, Pál Ilona, Katona Mariann és Tóth Lívia voltak. A felnőtt műkedvelő versmondók közül senki nem jutott tovább. A hivatásos színészek, előadóművészek mezőnyében, mint már említettük, a négy versenyző közül Raffai Ágnes és Lőrincz Tímea jutott tovább az április 11-én a Nemzeti Színházban anyaországi és határon túli színészek részvételével zajló megmérettetésre.

Az elődöntőn megjelenteket Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka polgármesterének kulturális kérdésekkel megbízott tanácsadója is üdvözölte. Mint egyebek között kiemelte: Kosztolányi és Csáth városában a költészetnek és a versmondásnak mindig ideje van. Kell a vers, egyre nagyobb szükségünk van rá, az érzéseknek, gondolatoknak a költői megfogalmazására, amely révén újrateremtődik a világ. Kellenek a versünnepek, de az is ugyanolyan fontos, hogy a mindennapok része legyen a vers.

A rendezvényen felléptek a szabadkai Zeneiskola dzsessz szakos növendékei és a Garden quartet vonósnégyes.