2024. április 25., csütörtök

Nincs Pentaxim és Infanrix a gyógyszertárakban

Az egészségügyi biztosító a szerb külügytől várja, hogy az megoldja a vakcinahiányt

A szülők egyre kevesebb szerbiai gyógyszertárban tudják beszerezni gyermeküknek a Pentaxim és Infanrix kombinált védőoltást. Az Infanrixot gyártó GlaxoSmithKlein vállalat szerint a hiánynak az az oka, hogy az idén nem tervezték szabad eladásra a Pentaximot, mivel a tervek szerint 2014-től a szerb állam, vagyis az egészségügyi biztosító finanszírozásával szervezeték volna meg a védőoltás beadását a gyermekeknek.  

Sajtóállítások szerint a Köztársasági Egészségügyi Biztosító (RFZO) elmulasztotta kiírni a pályázatot, így most sem az állam, sem a gyógyszertárak nem tudják biztosítani az oltóanyagot. Az oltóanyag az állami gyógyszertárakban is hiánynak számít.

A magángyógyszertárak egyesületének elnöke, Dragutin Rajevac azt nyilatkozta, hogy a gyógyszertárakban azért nincsen Pentaxim, mert a nagykereskedőknél sincsen.

– Azt tanácsolom a szülőknek, akik gyermeke már túl van az első kombinált oltáson, hogy szerezzék be mihamarabb a másik két doboz Pentaximot azokban a gyógyszertárakban, ahol még lehet kapni, és őrizzék azokat hűtőszekrényükben – magyarázta Rajevac.

Momčilo Babić, a RFZO igazgatója azt állítja, hogy az intézmény időben kiírta a versenypályázatot. Babić a gyártókat nevezte meg felelősként.

– A RFZO január 17-én írta ki a pályázatot az ötkomponensű védőoltásokra. A gyermekek vakcinációjának július 1-jén kellett volna megkezdődnie, vagyis a védőoltásokat gyártó két vállalatnak, a brit GlaxoSmithKleinnak és a francia Sanofi Pasteurnek elegendő ideje lett volna arra, hogy biztosítsák a Szerbia számára szükséges mennyiségű védőoltást. Havonta kevesebb mint 20 ezer vakcinára lenne szükségünk. A szóban forgó két gyártó írásban kötelezte magát arra, hogy az idén, tizenkét hónapon át ellátnak bennünket ötkomponensű védőoltással. Az ügy megoldását a szerb külügy is segíti, Ivan Mrkić külügyminiszter arra kérte Nagy-Britannia és Franciaország diplomáciai vezetőit, hogy állami tartalékaikból juttassanak Szerbiának havonta 20 ezer vakcinát – nyilatkozta Babić, arra viszont nem adott választ, hogy mi lesz abban az esetben, ha a diplomáciai nyomásgyakorlásnak nem lesz eredménye.

A RFZO igazgatója azt is elmondta, hogy 2015-re vonatkozólag már csütörtökön kiírják a versenypályázatot. Babić értesülései szerint a szóban forgó két gyógyszergyár Montenegrónak és Bosznia-Hercegovinának sem a megállapodások értelmében szállítja az ötkomponensű védőoltásokat. Azzal kapcsolatban, hogy mit tegyenek azok a szülők, akik korábban magángyógyszertárakban megvásárolták a kombinált védőoltást, gyermekük azt megkapta, most azonban sehol nem tudják beszerezni a következő kettő vakcinát, Babić annyit mondott, hogy az érintettek a dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézethez forduljanak tanácsért.

A Pentaxim és az Infanrix öt súlyos betegséggel, a torokgyíkkal (Diftéria), a merevgörccsel (Tetanusz), a szamárköhögéssel (Pertusszisz), a járványos gyermekbénulással (IPV) és a gennyes agyhártyagyulladással (Hib) szemben biztosít védettséget. A kisbabáknak hat hónapos korukig három alkalommal kellene megkapniuk a kombinált védőoltást.

A Bebac internetes portál nyílt levelében tehetetlennek nevezte az egészségügyi minisztériumot és az államot. Tehetetlenségével az állam képtelen biztosítani az állandó egészségügyi védelmet, ez elbizonytalanítja a családokat, fogalmaznak a levélben, majd megjegyzik: ilyen körülmények között az illetékesek ne csodálkozzanak, hogy egyre kevesebb gyermek születik az országban.

– Nemcsak az a probléma, hogy nincsen védőoltás, hanem az is, hogy pánikot keltettek a szülők körében, akik minden lehetséges módon megkísérelik beszerezni a védőoltást. Önök, szakemberek, biztosan tudják, hogy ha nem megfelelő körülmények között szállítják a védőoltást, akkor az veszélyeztetheti a gyermekek egészségét. Követeljük, hogy többé ne veszélyeztessék a gyermekek egészségét, és tegyék elérhetővé a vakcinát a szülők számára – olvasható a levélben.