2024. április 25., csütörtök

Pera Milankov: Csődközelben Magyarcsernye

Pera Milankov polgármester szerint nagy költségvetési hiány miatt csőd fenyegeti Magyarcsernye községet. Közleménye szerint a korábbi hatalom 120 milliós tartozást hagyott maga után, a pénzt pedig főleg magas fizetésekre, reprezentációs és egyéb kiadásokra fordították.

Pera Milankov szerint letartóztatása előtt (a DP színeiben megválasztott polgármester hivatali visszaélés gyanúja miatt 2012 októberében került vizsgálati fogságba) a községi pénztárban 57 millió dináros többletet hagyott, de az őt követő hatalom ebből 60 millió dináros hiányt csinált. Mint mondja, 11,5 hónapot töltött vizsgálati fogságban annak gyanújával, hogy „megkárosította a költségvetést”, annak ellenére is, hogy a pénzügyminisztérium kimutatása szerint Magyarcsernye község akkor Szerbia legstabilabb községei között volt. Szerinte a korábbi hatalmi többség tíz-egynéhány képviselője három-négy forrásból is kapott havi járandóságot, az Augusztus 8-a kommunális közvállalatban pedig 11 hónap alatt 52 dolgozót vettek föl. Pera Milankov közleményében azt írja, hogy a közvállalat igazgatójának havi bére elérte a 90 ezer dinárt, holott előde havi 27 ezer dinárérét dolgozott, és ugyanennek a vállalatnak a könyvelési költségei havi 15 ezer dinárról 80 ezer dinárra ugrottak. A polgármester szerint a közvállalat számlájának a zárolása esetén megszűnne a község diákjainak kedvezményes utaztatása, a vízvezeték-hálózat karbantartása és a szemétkihordás.

A magyarcsernyei községben a többséget az SZSZP, a DP, a VMSZ és néhány önálló képviselő alkotja, ellenzékben pedig az SZHP, a SZER és önálló képviselők vannak. A (legújabb) hatalomváltás a községben január közepén történt, amikor Pera Milankov került Danica Stričević (SZHP) helyére.