2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Az Old Traffordon a címvédő

A címvédő Bayern München a Manchester United, az Atlético Madrid pedig a Barcelona vendége lesz a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésein. A korábbi években a BL egyik csúcsrangadójának számított volna az MU–Bayern párharc, a mostani kiírásban azonban egyértelműen a tavaly győztes német gárda a favorit.

A Vörös Ördögök az elmúlt hetekben csúfos vereségeket szenvedtek a bajnokságban, két nagy ellenlábasuk, a Liverpool és a Manchester City is 3:0-ra győzött az Old Traffordon, s a bajorok még az angliai riválisoknál is nagyobb kihívást jelentenek majd. Ugyan a szigetországiak a múlt hétvégén legyőzték az Aston Villát, míg a Bayernnek a Hoffenheim elleni 3:3-mal megszakadt a 19 meccses győzelmi sorozata a Bundesligában, de elmondható, hogy a bajnoki címüket már bebiztosító vendégek bombaformában futballoznak ebben az idényben, míg a hazaiak gyatrán szerepelnek (csak a hetedik helyen szerénykednek a Premier League-ben).

– Nem engedhetjük meg, hogy a Manchester United jelenlegi pozíciója befolyásolja a hozzáállásunkat. Úgy utazunk oda, hogy támadó futballt játsszunk és gólokat szerezzünk – jelentette ki a Bayern csapatkapitánya, Philipp Lahm.

A tekintetben is a Bayern várja kedvezőbb helyzetből az első felvonást, hogy riválisa számos játékosát kénytelen nélkülözni. A legnagyobb hiányzó Robin van Persie lesz, aki egymaga lőtte nyolc közé csapatát, de ezúttal térdsérülés miatt csak a lelátón ülhet. Patrice Evra eltiltása miatt nem szerepelhet, de különböző okok miatt kétséges Rio Ferdinand, Nani, Chris Smalling, Antonio Valencia, Nemanja Vidić és Jonny Evans játéka is. A bajoroknál Dante eltiltás, Thiago Alcantara pedig sérülés miatt nem léphet pályára.

A két csapat korábban már többször találkozott egymással a BL-ben, a 2001-es és 2010-es negyeddöntős párharcukból egyaránt a Bayern került ki győztesen. Mind a négy csoportkörös meccsük döntetlennel zárult, míg a legemlékezetesebb összecsapást, az 1999-es finálét a Manchester United nyerte meg.

A másik mai párharcban a spanyol pontvadászat első két helyezettje, a második Barcelona és az éllovas Atlético Madrid találkozik. A két gárda európai színtéren először küzd meg egymással, januárban, a bajnoki meccsükön nem született gól.

Mindkét fél játékosai egyetértenek abban, hogy nagyon kiélezett és szoros küzdelem várható, amit az is alátámaszt, hogy az év eleji gyengélkedésből a fővárosiak és a katalánok is kilábaltak, előbbi öt-, utóbbi négymeccses győzelmi szériát tudhat maga mögött a Primera Divisiónban.

A barcelonai összecsapáson a vendégeknél Raúl Garcia nem léphet pályára eltiltása miatt, míg a hazaiaknál a kapus Victor Valdés sérülés miatt nem lehet ott a csapatban.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések: Manchester United–Bayern München (20.45, Arena Sport 3, Sport1), Barcelona–Atlético Madrid (20.45, Arena Sport 1, Digi Sport 1)