2024. április 25., csütörtök

Betartható a június eleji határidő

Április 18-a után véglegesítik Vajdaság új statútumának szövegét

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke tegnapra összehívta a parlament kollégiumának, a Vajdaság alkotmányos helyzetével foglalkozó bizottság tagjainak és a statútum szövegének kidolgozásával megbízott munkacsoport tagjainak az együttes ülését, melyen megvitatásra került a munkacsoport által előkészített statútumtervezet szövege. A statútum munkaváltozatát Slobodan Orlović, a szöveg kidolgozásával megbízott testület elnöke mutatta be az ülés részvevőinek – áll a képviselőház elnöki kabinetje által kiadott közleményben.

Az összejövetelen abban állapodtak meg, hogy április 8-a és 18-a között részletes egyeztetéseket folytatnak a kérdést illetően a tartományi parlament frakcióival, majd ezután rövidesen megtarthatnák az alkotmányos kérdésekkel foglalkozó bizottság ülését. Ezen az ülésen véglegesítenék a statútumtervezet szövegét, melyről a parlament ülésén véleményt nyilvánítanának a folyamat következő lépéseként a tartományi képviselők. Pásztor az ülésen úgy fogalmazott: arra fognak törekedni, hogy a statútumról szóló parlamenti ülést április végén vagy május elején megtartsák, elég időt hagyva ezáltal arra, hogy az a köztársasági parlamenti procedúrába is időben bekerüljön. Ezáltal biztosan sikerülne betartani a Szerbiai Alkotmánybíróság által megszabott határidőt, mely szerint június 6-áig meg kellene születnie az új statútumnak.

A vajdasági statútumtervezet szövege mától a képviselőház honlapján is olvasható lesz.

Mint ismeretes, a szöveg kidolgozásával megbízott munkacsoportot január 22-én állították fel, s annak munkáját a Szerbiai Demokrata Párt időközben bejelentett azon véleményváltása sem szakította félbe, melynek értelében a párt mégis kilépett a folyamatból, alkotmányellenesnek tartva azt a módszert, hogy előbb dolgozza majd ki a képviselőház a statútumot, s csak később születik meg a hatásköri törvény. Az SZDP által a munkacsoportba delegált Orlović nem kívánt eleget tenni a párt azon felhívásának, hogy lépjen ki a testületből, s annak elnökeként tovább folytatta a munkát. A szöveg elsődleges változata így időben elkészült, s megteremtődtek a feltételei annak, hogy az hamarosan a tartományi majd a köztársasági parlament elé kerüljön megvitatásra. Újvidéken kétharmados, Belgrádban pedig abszolút többségre lesz szükség a dokumentum elfogadásához.