2024. április 25., csütörtök

Növekedett a gyermekjogvédelmi panaszok száma

Benyújtotta a képviselőháznak a tavalyi évre szóló jelentését a tartományi ombudsman. A polgárok tartományi jogvédőjének jelentésében az intézmény tavalyi tevékenységéről olvasható részletes beszámoló, a jelentés kitér az emberi jogok helyzetére, a polgárok által megfogalmazott beadványok számbeli és tartalmi adataira, a közigazgatási szervek munkájára, annak értékelésére, az észrevételek és az azok szerinti eljárások számára, valamint részleteire. Az összefoglalóban kiemelt helyet kaptak a nemzeti kisebbségek jogai, a gyermekjogok és a nemi egyenlőségi jogok.

Mint az az ombudsman beszámolójából kiderül, 2013-ban összesen 1253 tárggyal foglalkozott az intézmény. A polgárok által benyújtott beadványok révén 1217 tárgyat, saját kezdeményezésre pedig további 36 tárgyat hozott létre a jogvédő. A jelentés megállapítja, hogy mivel az elmúlt három év során nem figyelhetők meg nagyobb változások a polgárok által tett beadványok számának tekintetében, nem lehet a közigazgatási szervek munkáját illetően beállt nagyobb változásokról beszélni az emberi jogok és a jogbiztonság szempontjából. Az ombudsman szerint azonban továbbra is szembeötlő jelenségként kell beszélni a közigazgatási szervekben foglalkoztatottak nem megfelelő szakértelméről, az előírások nem kielégítő ismeretéről. Az eljárások sok esetben továbbra is indokolatlanul hosszú folyamatnak számítanak e szerveknél, olykor nem tartják tiszteletben magára az eljárásra vonatkozó előírásokat sem. A polgárok gyakran panaszkodnak emberi méltóságuk megsértése miatt is, arra, hogy meglehetősen durva bánásmódban részesítik őket ügyeik intézése során e szervek alkalmazottjai.

A tavalyi beadványok többsége éppen a közigazgatási szervek, a közvállalatok, a helyi önkormányzati intézmények és szervezetek, továbbá a szociális központok munkájára vonatkozott. A tárgyak 52,51 százalékát teszik ki ezek a panaszok. A gyermekjogvédelmi esetek száma észrevehetően növekedett, elsősorban az iskoláskori erőszak jelenlétének, a szülők oktatási intézmények reakciójával való elégedetlenségének és általában véve az erőszak problematikájával szembeni hanyag hozzáállásnak a következményeként. Jelentős számú panasz érkezett a szociális központok munkájára is, különösképp annak azon szegmentumaira, amikor a gyermekjogok érvényesítésére, illetve a gyermek szempontjából legjobbnak számító megoldás megtalálására volt szükség. A polgárok panaszkodtak a Tartományi Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap, a Köztársasági Adóhivatal, továbbá a munkaközvetítő nem megfelelő eljárásaira is.

A tartományi ombudsman hivatala 2013 során 70 szakvéleményt és javaslatot fogalmazott meg és továbbított a különböző szerveknek, intézményeknek, szolgálatoknak. Ebből 25 esetben jártak el az illetékesek az ombudsman ajánlása szerint, 16 esetben csak részben tartották magukat ahhoz, 9 esetben pedig egyáltalán nem vették figyelembe a polgári jogvédő véleményét. Van további 11 olyan eset, mely kapcsán az ombudsman állásfoglalása szerinti eljárás még folyamatban van, 9 esetben pedig nem érkezett visszajelzés annak kapcsán, hogy betartották-e vagy sem az ajánlást.

A Tartományi Képviselőház korábbi döntése értelmében az ombudsman köteles jelentést tenni a parlamentnek legkésőbb március végéig az előző évben folytatott tevékenységéről. A jogvédő kérésére a jelentést napirendre is tűzi és meg is vitatja a képviselőház, nem szavaznak azonban annak elfogadásáról.