2024. április 23., kedd

Négymillió euró a foglalkoztatás támogatására

Az utóbbi hat évben a különféle foglalkoztatást támogató programokkal harmincezer embert segített munkához jutni a tartományi gazdasági titkárság – hangsúlyozta Miroslav Vasin, a tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsági titkárság vezetője a titkárság újonnan kiírt, három, immár hagyományosnak mondható pályázatát ismertető tegnapi sajtótájékoztatón. Újdonságként emelte ki, hogy a szerb médiumok mellett ezek a pályázatok a Magyar Szó hasábjain is megjelennek, s ennek – jegyezte meg – így kellene lennie minden jelentősebb kezdeményezés esetén, hogy a nemzeti kisebbségek a saját anyanyelvükön olvashassák a tájékoztatókat.

Tavaly az önfoglalkoztatás szubvencionálásával mintegy 2000 ember jutott munka- és kereseti lehetőséghez, és további csaknem 2000 személy helyezkedhetett el az önkormányzatok és a titkárság összefogásával. A most meghirdetett önfoglalkoztatási pályázatra és a munkahelyek létesítésére kiírt pályázatra, amelyekre a munkaadók jelentkezhetnek, erre az évre a gazdasági titkárság 300 millió dinárt különített el, valamint 162 millió dinárt az önkormányzatok foglalkoztatási programjainak a társtámogatóként való szubvencionálására. Ez összesen 462 millió dinár, vagyis több mint négymillió euró.

Önfoglalkoztatási támogatás gyanánt 160 ezer dináros egyszeri támogatásban részesülhet az a személy, aki bejegyzett vállalkozásba kezd a tartomány területén. A vállalkozások is pályázhatnak a tartomány titkárságnál új munkahelyek létesítéséhez. A munkáltató egy újonnan létrehozott, munkanélküli személyt foglalkoztató munkahelyért 130 ezer dináros tartományi támogatásban részesülhet, ha pedig 50 éven felüli személyt juttat munkahelyhez, akkor 150 ezer dinárt. Az önkormányzatok – a helyi foglalkoztatási tervvel összhangban – szakmai gyakorlatot, a gyakornokok foglalkoztatását, a szakmai és munkahelyi ismeretek elsajátítását és a közmunkák végzését támogató foglalkoztatási programjaikkal pályázhatnak a gazdasági titkárság társfinanszírozói pályázatán.

Mindhárom pályázat megtekinthető a tartományi kormány honlapján.