2024. április 17., szerda

A dinár veszíthet az értékéből

Ha az új kormány nem hozza meg még mandátuma legelején a költségvetés konszolidálása irányuló intézkedéseket, ez rövidesen, akár egy-két hónapon belül, a szerbiai valuta értékének eséséhez vezethet – figyelmeztet Hasan Hanić, a Belgrádi Bankárakadémia dékánja.

Hanić a Tanjugnak adott nyilatkozatában kifejti, hogy nem vár drasztikus gyengülést (megközelítheti a 120 dináros lélektani határt ), mivel több tényező is hatással lesz az árfolyamra. Az egyetem dékánja azt is elmondta, hogy az esetleges gyengülésnek pozitív hatásai is lehetnek, amelyek kívánatosak is, hiszen „csökkentenék annak a szükségét, hogy a Szerbiai Nemzeti Banknak be kelljen avatkoznia a dinár védelmébe, és ez a devizatartalékok csökkenésére is jó hatást gyakorolna”.

Szerinte a dinár értékvesztését elsősorban a növekvő költségvetési hiány, a finanszírozási igény, valamint a meglevő külföldi hitelek hatalmas éves törlesztőrészletei okozhatják.

Dejan Šoškić, egykori bankkormányzó úgy véli, hogy fennáll az árfolyamgyengülés veszélye az új kormány megalakulása után, ám ez több tényezőtől is függ. Ezek közül az első és legpontosabb, hogy az új kormány valóban eltökélt lesz-e abban, hogy rendezze az ország költségvetési helyzetét.

A volt bankkormányzó szerint pozitív kezdőlépés lenne a Világbankkal való megállapodás, mivel az annak a záloga lenne, hogy Szerbia tényleg a reformok útján kíván haladni.

Šoškić szerint az alacsony inflációra való tekintettel az alapkamatnak 9,5 százaléknál jóval alacsonyabbnak kellene lennie.