2024. április 20., szombat

A közbiztonság romlott, de javul

Aggasztó a kiskorú bűnözés növekedése – Ha a szülők nem foglalkoznak gyermekeikkel, az iskolák nem nevelhetik őket helyettük

A városi képviselő-testület pénteki ülésének 76 napirendi pontja között szerepeltek többek között a városi területrendezési terv módosításai, a Contrast diszkótűz áldozatainak tervezett emlékmű projektuma, a városi intézmények és a közvállalatok programjának a megvalósítása, valamint terveik módosításai. A napirendi pontok több kádercserét is előreláttak a városi intézményekben és közvállalatokban.

Az ülés elején Goran Radojev, a Demokrata Párt képviselője a szavazatvásárlásról szeretett volna beterjeszteni egy napirendi pontot. Kijelentette, a mai napig nincs a 2012-ben történt szavazatlopással kapcsolatos nyomozásnak semmi eredménye.

– 2012-ben Miloš Vučević is szavazatlopással vádolta a Roma Demokrata Pártot, akkor rendőrségi nyomozás indult az üggyel kapcsolatban, de a mai napig nem született eredmény. Pár hónappal ezelőtt Kurina Béla nyilvánosan is bevallotta, hogy részt vett a szavazatvásárlásokban, persze ennek sem lett semmi következménye – mondta Radojev. A demokrata képviselő kérdést intézett Stevan Jarić újvidéki rendőrfőnöknek, kihallgatták-e már Kurinát, mivel nyilvánosan bevallotta, hogy részt vett a szavazatlopásban.

A képviselő-testület ezt az indítványt elutasította.

Több ellenzéki képviselő is felvetette, hogy a képviselő-testületi ülésre az anyagot csak az előző este kapták kézhez, és így nem tudtak rá idejében felkészülni.

Stevan Jarić újvidéki rendőrfőnök beszámolót tart a városi közbiztonságról (Fotó:  Dávid Csilla)

Stevan Jarić újvidéki rendőrfőnök beszámolót tart a városi közbiztonságról (Fotó: Dávid Csilla)

Az ülés első napirendi pontja a biztonsági helyzetről szólt. Stevan Jarić újvidéki rendőrfőnök elmondta, 2013-ban Újvidéken összesen 10 220 bűntettet követtek el, ami 20 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőtti állapothoz.

– A növekedés többnyire azért történt, mert a bűntettek pénzügyi határértéke 15 000-ről ötezerre csökkent. Újvidéken 9837 általános bűntényt jegyeztek, ebből 3074-et visszatérő bűnözők követték el, és 5170 feljelentést tettek a bűnözők ellen. Az általános bűntettek elkövetői közül 504-en kiskorúak. A városban összesen 228 gazdasági bűntényről szereztek tudomást, ami az összes bűntény két százalékát képezi. Az elmúlt évben 3 kegyetlen gyilkosság, 2 gyilkosság, 8 gyilkossági kísérlet és 6 nemi erőszak történt.

Borislav Novaković a Demokrata Párt képviselője kifejtette, a kiskorú bűnözés növekvő tendenciát mutat, a fiatalok manapság az iskolákban csoportokba szerveződnek, itt szereznek példaképeket, és az értékrendjük itt alakul ki, nem pedig a családban. Belgrád bizonyos városrészeiben 15-20 évvel ezelőtt alakultak ki a bűnözői klánok, most Újvidéken hasonló módon történik a fiatalok szervezkedése.

Aleksandra Maletić, a Szerb Haladó Párt képviselője elmondta, az önkormányzat 87 millió dinárt költött a közbiztonságra, Miloš Vučević polgármester pedig napi kapcsolatban van az általános iskolák igazgatóival.

– A legnagyobb gondot a családi nevelés jelenti, a szülők nem foglalkoznak gyermekeikkel, az iskolák nem nevelhetik helyettük is a fiatalokat – mondta Aleksandra Maletić.

Dejan Matić, a városi tanács közbiztonsággal megbízott tagja szerint a városnak nincs felhatalmazása a bűnözés elleni harcra, ennek ellenére megtesz mindent, hogy biztonságosabb legyen a város:

– Az új rendőri egységek érkezése óta a városban 20 százalékkal csökkent a bűntények száma. A város összesen 87 millió dinárt költött a közbiztonságra, ebből többek között 43 milliót a tűzvédelemre, 750 000 dinárt a természeti katasztrófák szanálására, 36 milliót pedig a rendőrségnek vásárolt járművekre.

Az ellenzéki képviselők több kérdést intéztek Jarićnak, aki a közbiztonságról szóló napirendi pont vitája után megpróbált válaszolni ezekre.

Jarić kifejtette, a kommunális rendőrséggel nagyon jó az együttműködésük, napi szinten kommunikálnak. Egy hét múlva 102 rendőr végez a kamenicai kiképzőközpontban, júniusban pedig újabb 250 rendőr fejezi be kiképzését, ebből kétszázan Újvidéken maradnak. A rendőrfőnök elégedettségét fejezte ki a rendőri létszám növekedése végett. Elmondása szerint amióta 200 rendőr érkezett a városba, azóta 20 százalékkal csökkent a bűnözés, ami óriási csökkenést jelent ilyen rövid idő alatt. Megemlítette, a kölcsönbe érkezett rendőrök mindent megtesznek annak érdekében, hogy javuljon a közbiztonság. A rendőrfőnök szerint az újvidéki iskolákban megfelelő szinten van a közbiztonság, de nem a rendőrök dolga, hogy az iskolákban a rendre ügyeljenek. Ami a választásokon történt állítólagos szavazatlopásokat illeti, a rendőrség azonosította a szavazóhelyiségek körül agitáló „kéksapkásokat”. Az ő kihallgatásuk folyamatban van. Jarić személyes véleménye, hogy a kiskorú bűnözés túl nagy méreteket öltött, ezek a fiatalok nemsokára felnőtté válnak, és biztos, hogy nem lesz könnyű ezzel a problematikával megbirkózni.

Az ülés napirendjében szerepelt az Újvidéki Színház alapszabályzatának a módosítása is. Az ülés lapzártakor még tartott.