2024. április 25., csütörtök

Átrendeződés Temerinben

A VMSZ visszalép a községi tanácsba

A Vajdasági Magyar Szövetség községi képviselői habár március 12-én a községi képviselő-testület ülésén másokkal együtt Vladislav Capik polgármester egybehangzó leváltására szavaztak, az új polgármester és a részéről javasolt tanács megválasztásába már nem kívántak beleszólni. Gusztony András (VMDP) megválasztott polgármester akkor úgy nyilatkozott, hogy a VMSZ előtt mindenkor nyitva a kapu, és ha kívánják, részesei lehetnek a község kormányzásának.

Akkor úgy tűnt, a VMSZ községi szervezete szívesen bele is ment volna a koalíció alakításába, ám ehhez a parlamenti választásokkal kapcsolatos elfoglaltságok és teendők miatt a szabadkai pártvezetőségtől nem kapott beleegyezést. Így névlegesen ellenzékbe szorult és kimaradtak a községi tanácsból. Most Csőke Csabától, a VMSZ temerini községi szervezetének elnökétől arról értesültünk, hogy a VMSZ mégiscsak csatlakozik a községi tanácsot alkotó pártok koalíciójához, miután a pártközpont részéről erről döntés született.

Most úgy néz ki, hogy Temerinben a hatalmi koalícióhoz, melyet 18 képviselő támogat (a 33-ból) a VMDP, a VMSZ, az SPS-PUPS, DSS-NS, LDP és a DS tartozik. Ezzel a többséggel kényelmesen kormányozhat, mindaddig, amíg a koalíció valamelyik tagja nem gondolja meg magát, és nem kezdeményezi a kínkeservesen összeállt „kormány” széttúrását. Egy másik lehetőség erre a rendkívüli önkormányzati választások kiírása, amelyet az új belgrádi kormány megtehet, annál is inkább, mert a Haladók, akik nem kerültek a koalícióba, erre már utalást tettek. A radikálisok, akiknek támogatásával megalakulhatott Gusztony András „kormánya” továbbra sem vesznek részt a tanács munkájában.

A VMSZ szerepvállalását a községi tanácsban még meg kell erősítenie a községi képviselő-testületnek, amelynek ülése vélhetően csak húsvét utánra várható. A tanácsba visszatér Urbán Izabella, aki az oktatási ügyekkel foglalkozik majd és Csőke Csaba, aki a gazdasági feladatkört veszi át. A községi alapítású és irányítású intézmények közül a VMSZ-nek jut a Gazdaságfejlesztési Ügynökség, amelyet továbbra is Varga Csaba vezet.