2024. április 25., csütörtök

Irányjelző táncosaink

Szombaton a topolyai Cirkalom táncegyüttes a Fölszállott a páva elődöntőjében

Az utóbbi hetekben feszített tempóban zajlottak a próbák a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ nagytermében. Heti három alkalommal, az utóbbi napokban szinte mindennap két, két és fél órát keményen próbáltak a Cirkalom tagjai, hogy minden a helyén legyen a szombat esti budapesti fellépésen.

1986-ban egy baráti társaságból indult útjára a lelkes kamaracsoport. Hat párral kezdték, s ma 36-an alkotják a táncegyüttest. Az sem mellékes – hiszen tevékenységük hozadéka –, hogy a Kodály központban az óvodásoktól kezdve öt generációban van utánpótlásuk.

„A tánc nem tornagyakorlatok sorozata, a tánc érzéki; valamit közöl, de nem beszél. Néha csak gyönyörködtet. Eredője az emberi lélek, és mindig az emberi lélek felé irányul. Az ember táncol örömében, bánatában, táncol a párjának vagy a párjával, táncol közönség vagy egy kis közösség előtt. A táborok, az esti táncházak, közös éneklések mind-mind alkalmat adtak arra, hogy a közösség építő erejét, varázsát megtapasztalják” – három évvel ezelőtt, az együttes 25 éves fennállása ünnepi műsorában hangoztak el ezek a mondatok, s való igaz, sportként, rekreációként is felfoghatnánk a néptáncot, a felnőtt embereknél azonban ez már elhivatottság is, és a csoport gerincét képező párokra ez jellemző. Van közöttük tanár, egészségügyi nővér, autószerelő, matematikus, villamosmérnök, asztalos, több egyetemista, középiskolás, közös azonban bennük az értékrendjük: a néphagyomány, őseink kultúrájának tisztelete, ismerete, céljuk pedig a magyar népi kultúra megőrzése és továbbadása a jövő nemzedékek számára.

Első nagy sikerüket 1993-ban érték el, amikor a Magyar Televízió Ki mit tud? vetélkedőjének elődöntőjébe kerültek. Az utóbbi 15 évben is számos díjat vehettek át, de mint többször hangoztatták, a néptánc szeretete, az együttlét, a közös programok adják az igazi örömöt. Szoros baráti szálak fűzik össze a tagokat, az elmúlt két évtizedben szerelmek szövődtek, házasságok is köttettek a csoporton belül.

A topolyai Kodály központban egyébként a legtöbbet emlegetett Cirkalom táncegyüttesen kívül jelenleg a Csörgő citerazenekar, a Kaláris asszonykórus, a Hétmező énekcsoport, valamint az énekszólisták és kettősök, a Tulipán kézimunkacsoport, az ovis csoport, a kisiskolás Csiripiszli, a Szélszirom, a Cickom néptáncegyüttes, továbbá a Csalóka zenekar, a Szivárvány képző- és iparművészeti szakkör, az Aurora irodalmi, beszédművészeti és nyelvművelő stúdió működik, s ez több mint 200 tagot jelent.

Kisimre Árpádot és Savelin Lászlót, a Cirkalom művészeti vezetőit a minap arról kérdeztük, hogyan készültek a Fölszállott a páva népzenei vetélkedőre.

– Szavazásra bocsátottuk a jelentkezés előtt, hogy részt vegyünk-e, benevezzünk-e, hiszen nem egy egyszerű dologról van szó, nem egy egyszeri fellépésről. Tudtuk, ha bekerül a csapat a tévés elődöntőkbe, akkor az többnapos távollétet követel. A szavazás után kiderült, hogy a többség szeretne menni a versenyre. Tavaly nyár végén volt a válogató Vácott, a csoport jó szereplése után megkaptuk az értesítést, hogy bekerültünk a tévés elődöntőbe, és most, március 29-én szerepel a Cirkalom a Duna Televízió élő műsorában – tudtuk meg Savelin Lacitól, majd Árpád vette át a szót:

– A fölkészülés finisébe érkeztünk, egy-két csiszolnivaló van, a viseletek részleteire összpontosítunk, és várjuk a hétvégét, azt a hangulatot, amely a Duna Televízióban lesz. A néptáncegyütteseknek egy négy és fél perces produkciót kell bemutatniuk. Ez lesz a sorrendben negyedik, utolsó elődöntő. Március elején indult a sorozat, 12 tánccsoport vesz részt az élő adásokon, és az utolsó három együttes között szerepelünk. Mi mátyusföldi táncokat táncolunk, azért választottunk felvidéki táncokat, mert Topolyán és környékén nem gyűjtötték, nem jegyezték le annak idején a néptáncokat, Topolya pedig a Felvidékről lett betelepítve, és az őseink iránti tisztelet jeléül fogjuk ezt a táncot előadni. A mátyusföldi viseletünk megvolt, most azokat kiegészítettük, és ebben segítségünkre van a Magyar Állami Népi Együttes is, az ő ruhatárukat lehet használni, ha valakinek esetleg szüksége lenne valamilyen kiegészítőre, de természetesen a fellépő együtteseknek megvan a saját ruhatáruk.A talpalávalót ki biztosítja?

S. L.: – Állandó zenekarunk, a Csalóka is ott lesz, szombaton este a vetélkedőt kísérő zenekar, Szalonna és bandája is besegítenek.

Gondolom, arra is van tervetek, mi lesz, ha továbbjuttok?

K. Á.: – Hazai műsorszámokat készítenénk, az al-dunai székelyek táncával, majd nyugat-bácskai táncokkal szerepelnénk. Közben készülünk a másik produkcióval is, hiszen ha továbbjut az együttes, akkor egy vagy két héten belül ismét a tévé képernyőjén leszünk. Mi úgy készülünk, hogy továbbjutunk, azután majd meglátjuk, hogy dönt a zsűri.

Mi a véleményetek az eddigi elődöntőkről?

S. L.: – Az előző elődöntők magas színvonalon mutatták be a magyar népzenét, néptáncot. Mindenképpen erős, színvonalas a 48 produkció, amelyik bejutott az elődöntőbe, a mostani is erős lesz, valójában a csoport, a fellépők aznapi szereplésén és a zsűri döntésén múlik, hogy ki fog továbbjutni.

Hányan utaztok Budapestre, mi vár rátok a fellépés előtt?

K. Á.: – Kilenc pár lép fel a vetélkedőn. Már a pénteki nap próbákkal telik majd, lesz fénypróba, kamerapróba, és a szombati főpróba, ez mind teljes viseletben zajlik majd. Nagy összpontosítást követel mindez tőlünk, de hát erre készültünk, és napról napra nő az izgalom bennünk.

A népi szóhasználatban a cirkalom irányjelzőt, sorkihúzót jelent, a topolyai táncegyüttes is egy útjelző, irányadó immár nemcsak szűkebb, hanem tágabb pátriánkban is, hiszen a Kárpát-medence legjobb táncegyüttesei között, a szintén Budapesten megrendezésre kerülő Néptáncantológián kilencszer szerepeltek.

Mi, nézők most még sms-sekkel nem támogathatjuk őket, de szurkolhatunk a topolyai fiatalok újabb sikeres szerepléséhez.