2024. április 25., csütörtök

Hague: Bosznia térképét nem lehet átszabni

A Balkánon nem lesz több határátszabás, Bosznia-Hercegovina csakis egységes államként lehet majdan az Európai Unió tagja – közölte William Hague brit külügyminiszter pénteki szarajevói látogatása során. Hague és Angelina Jolie hollywoodi filmdíva, az UNHCR tiszteletbeli nagykövete, továbbá Martonyi János magyar és Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a boszniai fővárosban egy nemzetközi konferencián vett részt, amelynek központi témáját a konfliktuszónákban jelentkező nemi erőszak megakadályozása, megelőzése, valamint a helyi békefenntartó erők ilyen irányú felkészítése képezte.

Angelina Jolie és William Hague a szarajevói elnökségi „palota” előtt (Fotó: Beta/AP)

Angelina Jolie és William Hague a szarajevói elnökségi „palota” előtt (Fotó: Beta/AP)

Hague szavai szerint a Bosznia szétszakítására tett kísérleteket hazája és a nemzetközi közösség egyértelműen elítéli. „Bosznia uniós- és NATO-tagságának szószólója vagyok, de ez csak akkor vitelezhető ki, ha az ország egységes marad és stabil államként lesz képes funkcionálni. Eszerint a jelen határok véglegesek, Bosznia térképét nem lehet átszabni” – közölte a brit diplomácia vezetője.

A közelmúltban tapasztalt belső feszültségeket és tiltakozássorozatot kommentálva Hague amondó volt, az effajta gondokra egyetlen megoldás, hogy a boszniai politikusok végre felelősségteljesen tegyék a dolgukat, hallgassák meg és orvosolják mindazt, amit a tüntetéseken részt vevők kifogásoltak. „Munkájuk nem a nacionalista parolák hangoztatása kell, hogy legyen, hanem a szükséges reformok véghezvitele, a jobb életkörülmények megteremtése” – vélekedett.

Hague arra is felhívta a figyelmet, hogy Bosznia és az ukrajnai események közt értelmetlen párhuzamot keresni, így a Krím elszakadásának, elszakításának és a boszniai Szerb Köztársaságban tapasztalható hasonló tendenciáknak semmi közük egymáshoz. „Oroszország egyoldalú lépései a Krím félszigeten a területi egység megsértésének elrettentő példája. E jogtalan elcsatolást az EU egésze egységesen elítéli” – közölte Hague, aki Angelina Jolie-val Srebrenicába is ellátogatott, és találkozott az erőszak és népirtás áldozatainak hozzátartozóival.