2024. április 19., péntek

Putyin visszaadja a Krím félszigeten maradt fegyvereket

Az orosz elnök méltatta pénteken a hadseregnek a Krím feletti orosz fennhatóság helyreállításában tanúsított „új képességeit”, és utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert a Krímet elhagyó ukrán katonák hátramaradt fegyverzetének visszaszolgáltatására.

Vlagyimir Putyin új beosztásba helyezett és előléptetett katonatisztekkel találkozott az orosz fővárosban.

A rendezvényen Szergej Sojgu védelmi miniszter arról tett jelentést az orosz fegyveres erők főparancsnoki tisztét is betöltő államfőnek, hogy befejeződött az ukrán hadsereg Kijevhez hű egységeinek a Krím félszigetről való kivonulása.

Az orosz nemzetbiztonsági tanács pénteki ülésén döntött arról, hogy Moszkva felmondja az orosz fekete-tengeri hadiflottával kapcsolatos megállapodásokat, majd Vlagyimir Putyin elnök benyújtotta a törvényhozásnak az egyezmények megszüntetésére vonatkozó javaslatot.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője elmondta, hogy egyebek között a Fekete-tengeri Flotta megosztásáról 1997. május 28-án Kijevben aláírt egyezményről és az orosz hadiflotta krími státusáról, valamint a félszigeten való állomásozásának feltételeiről született megállapodásról van szó. Ugyancsak felmondják az orosz flotta állomásozásának 2042-ig történő meghosszabbításáról szóló és az ahhoz kapcsolódó, 2010. április 20-án aláírt harkivi szerződéseket is.

A lassan 17 éves megállapodás szerint Moszkvának évente közel 100 millió dolláros bérleti díjat kellett fizetnie a fekete-tengeri hadiflotta Krím félszigeten való állomásoztatásáért. Az összeget levonták ugyanakkor az ukrán államadósságból, amellyel Kijev Oroszországnak tartozott.

Barack Obama amerikai elnök pénteken arra szólította fel Moszkvát, hogy vonja vissza a fegyveres erőket az orosz–ukrán határ közeléből, és kezdjen tárgyalásokat a feszültség csillapításáról. Obama a CBS amerikai tévécsatornának adott interjújában azon véleményének adott hangot, hogy az orosz csapatok összevonásának célja talán csak az, hogy ráijesszenek Ukrajnára, de más akció előjele is lehet. „Könnyen elképzelhető, hogy további tervek is vannak” – mondta a politikus Vatikánvárosban.