2024. április 24., szerda

Szocialisták helyett VMSZ?

Pásztor István: Koalíciós tárgyalásokra még nem került sor

Már napok óta folynak a találgatások, hogy a Szerb Haladó Párt egyedül alakít-e kormányt, vagy ha nem, kivel köt koalíciót. A politikai elemzők szerint annak ellenére, hogy az SZHP-nak megvan az elegendő szavazata a kormányzáshoz, mindenképpen koalíciót kell kötne valakivel, hogy biztosítani tudja a tervezett alkotmánymódosítás, illetve számos fontos törvény meghozatalához szükséges kétharmados többséget. A Novosti napilap SZHP-hez közeli források alapján arról írt csütörtökön, hogy a haladók nem az eddigi koalíciós partnerükkel, a Szerbiai Szocialista Párttal, hanem a Vajdasági Magyar Szövetséggel alakítana kormányt. Amennyiben az SZHP a VMSZ-szel alakítana kormányt, akkor a hatalmi koalíció összesen 164 képviselőből állna és csupán 3 mandátum hiányozna a kétharmados többséghez. A VMSZ hat mandátumot szerzett a március 16-i választásokon, így eggyel több képviselőjük ülhet a parlamentben, mint a két évvel ezelőtti választásokat követően.

Pásztor István (Fotó: Ótos András)

Pásztor István (Fotó: Ótos András)

Pásztor István, a VMSZ elnöke lapunknak nyilatkozva kijelentette, hogy a választások éjszakáját követően még nem beszélt Aleksandar Vučićtyal, tehát koalíciós tárgyalásokra még nem került sor.

– Nem tudom, hogy belső körökben a haladók döntöttek-e, ha igen, akkor miről döntöttek. Mivel a választások során abszolút többséget szereztek, szívük joga eldönteni, hogy kivel szeretnének tárgyalni. A VMSZ álláspontjai vonatkozásában nem változott semmi, készek vagyunk együttműködni, amennyiben meg tudunk állapodni azon prioritások tekintetében, amikről a választási kampány ideje alatt beszéltünk – mondta Pásztor István.

A VMSZ elnöke megismételte, hogy amennyiben felkérik őket az új kormányban való részvételre, államtitkári helyekre számítanak. Megjegyezte, hogy egy lehetséges tárgyalások folyamán a posztok másodlagosak, mégis fontosak.

– A tárgyalási platformunk tekintetében kialakítottuk álláspontjainkat, amelyek mögött testületi döntés áll. Figyelembe véve a kampány ideje alatt a választási programban meghatározott pontokat, elsősorban az infrastruktúrával foglalkozó minisztériumban, az egészségügyi kérdésekkel, a szociális ügyekkel és a gazdasággal, valamint a mezőgazdasággal foglalkozó minisztériumokban szeretnénk államtitkári helyeket. Elsősorban a folyamatok irányítása szempontjából, másodsorban a VMSZ prioritásainak megvalósítása szempontjából szeretnénk ezeken a területeken államtitkári posztokat – hangsúlyozta a VMSZ elnöke, majd hozzátette, hogy az államtitkárok személyeiről formális döntések még nem születtek, ám ismer olyan embereket, akik szakmailag versenyképesen tudnák képviselni a magyar közösség érdekeit.

A tartományi képviselőházban történtekkel kapcsolatban – öt demokrata párti képviselő hétfőn kilépett a DP frakciójából – Pásztor István kijelentette, hogy a tartományi hatalomnak ennek ellenére is megvan a többsége.

– A többség számszerűleg is megvan, és ez a következő parlamenti ülésen látszani fog. Természetesen senki sem lát a jövőbe, így én sem tudom, hogy ezt követően a DP-vel mi lesz, zúzódni fog-e tovább – mondta Pásztor.

Aleksandar Vučić a szerb sajtó beszámolója szerint az új kormány programján dolgozik, és ez képezi majd az esetleges koalíciós partnerekkel folytatott tárgyalások alapját. A leendő kormányfő korábban azt is elmondta, hogy az új kabinetben nem a párthovatartozás, hanem a szakmai hozzáértés számít majd. A belgrádi sajtó szerint a haladók Kori Udovičkit, a Szerbiai Nemzeti Bank volt kormányzóját, a Đinđić-kormány energetikai miniszterét kérnék fel a gazdasági tárca vezetésére. Sajtóértesülések szerint Udovički még nem döntött arról, hogy elfogadná-e a miniszteri posztot, egyes források szerint inkább tanácsadói pozícióban maradna.

– Már többen kérdezték tőlem, hogy elfogadnám-e a gazdasági tárca vezetését, de konkrét ajánlatot még nem kaptam – nyilatkozta a Blicnek Udovički.

A sajtóértesülések szerint Udovički mellett pártonkívüli személyekként Ivan Vejvoda, a német Marshall Alapítvány alelnöke, az egykori Zoran Đinđić kormányfő politikai tanácsadója és Goran Pitić, a Đinđić-kormány külgazdasági minisztere is számíthat miniszteri posztra. A találgatások szerint szinte biztosra vehető, hogy Lazar Krstić, Nikola Selaković és Rasim Ljajić biztosan tagja lesz az új kormánynak. A Tanjug hírügynökség információi szerint Ljajić a munkaügyi tárcát kapná meg.

Rasim Ljajić, a Szociáldemokrata Párt elnöke szerint legkésőbb május 1-ig meg kellene alakulnia az új kormánynak.

– Április huszonötödikére, vagy legkésőbb május elsejére meg kellene alakulnia az új kormánynak, minden ezt követő nap pedig időpocsékolás lenne csak – vélekedett Ljajić.

Érvelése szerint az lenne a legjobb, ha az új kormányt nem csak haladó párti képviselők alkotnák, azzal a kérdéssel kapcsolatban pedig, hogy a haladók eddigi partnerei, a szocialisták bekerülnek-e az új kormányba, azt válaszolta, hogy mindez az SZHP-től és az SZSZP-től is függ.

Ivica Dačić, az SZSZP elnöke felháborodott azon, hogy Novica Tončev, az SZSZP képviselőjelöltje március 24-ei nyilatkozatában azt mondta, hogy az SZSZP-nek nem lenne szabad belépnie a kormányba, mert nehéz és népszerűtlen döntések várnak rá. Dačić, aki jelenleg külföldön tartózkodik, a sajtónak kijelentette, hogy amint hazaér, összehívja a párt elnökségének és főbizottságának ülését, amelyeken „mindenki felelni fog a tetteiért”. Véleménye szerint azzal, hogy a testületi döntés után egy párttag más véleményt képviselt a nyilvánosság előtt, meg akarják dönteni pártelnöki pozícióját.

– Egy testületi döntés után csupán testületi üléseken lehet más véleményt megfogalmazni következmények nélkül. Egy pártban nem képviselhet kétféle politikát – írta az SZSZP elnöke.

Mint ismeretes, Nebojša Stefanović, az SZHP alelnöke Tončev nyilatkozata miatt bejelentette, hogy a pártelnöknek és a párt elnökségének is azt fogja javasolni, hogy a Szerbiai Szocialista Pártot ne vegyék be a hatalomba.