2024. április 23., kedd

A hit éltet

Dr. Magyar Lóránt előadása az érzelmi kiegyensúlyozottságról

Rohanó, megpróbáltatásokkal, kihívásokkal teli – vagy ahogyan a fiatalok mondanák –, stresszes világunkban nagy jelentősége van az önfejlesztésnek, ismereteink állandó bővítésének. Nem mindegy azonban, hogyan tesszük ezt. Sokan egyedül, szobájukba zárkózva, (elektronikus) könyvek, a számítógép „társaságában” szeretnek lenni. Kétségkívül ez sem zárható ki, de meghatározó eredményt a közösségben megélt élmény, az egymásra figyelés, az egymás iránti kölcsönös szeretet nyújthat.

A pozitív gondolkodás segít bennünket eligazodni a negatív gondolatok erdejében. Természetes az is, hogy az emberben olykor a harag, a düh, a gyűlölet munkál, de már nem mindegy, hogyan kezeli mindezeket. Az érzelmi kiegyensúlyozottságot is lehet, sőt kell tanulni – emelte ki nagy érdeklődést kiváltott előadásában dr. Magyar Lóránt orvos, mentálhigiénés szakember, állandó diakónus székvárosunkban, a szerkesztőségünk tanácstermében.

Az újszerű témamegközelítés felkeltette a fiatalok és az idősebbek érdeklődését. Mindennapi életünk teszi mindinkább szükségessé, hogy integratív módon: biológiai, pszichológiai és bibliai nézőpontból vizsgáljuk a személyiség fejlődését. A legösszetettebb, a legmélyebb helyzetekből is lehetséges a kiút, az egyén erős akaratával, hitével és a szakember segítségével. A változásokért számos lépést kell megtenni, de sohasem szabad feladni – válaszolta a kérdésekre bátorítást, hitet, reményt, szeretetet sugárzó arccal a fiatal orvos-diakónus.

Az emberek a nyitott, az építő, az őszinte közösségben érzik jól magukat. Az ilyen közösség tart meg bennünket. Talán az ilyen közösség tartja itthon, szülőföldünkön a fiatalok jó részét. A zsidókhoz írt levélből (10, 38-39) idézve mondta: „Nem a meghátrálás embere vagyok, hogy elvesszek, hanem a hit embere, hogy győztes lehessek, a szabadságban.” Platón szavaival: „A szabadság a jónak a választása.” Minden időben, főleg a kritikus helyzetekben legyünk irgalmasak önmagukhoz és másokhoz! – mondta befejezésül dr. Magyar Lóránt, aki március 31-ére ötórai teára hívja, szintén tanácstermünkbe, az egészséges táplálkozást kedvelőket.