2024. április 19., péntek
NAGYBECSKEREKI VÍZGYÁR

(Mégis) tárgyalnak a németekkel

Annak ellenére, hogy a nagybecskereki önkormányzat vezetői többször is kijelentették, hogy fel kell bontani a WTE Wassertechnik társasággal a vízgyár építéséről kötött szerződést, a jelekből ítélve erre (egyelőre) mégsem kerül sor. Kedden ugyanis asztalhoz ültek Goran Tajdić, a Városi Vízművek újonnan kinevezett igazgatója és az esseni székhelyű kompánia képviselői.

A tárgyalás után kiadott közlemény szerint mindkét fél kifejtette szándékát, hogy kész a további együttműködésre. Ha a helyi parlament jóváhagyja a szerződés megvalósítását, akkor már ez év júliusában a WTE munkához is láthat. Ígéretük szerint másfél év alatt befejezik a vízgyár építését. A Városi Vízművek pedig kifejezte készségét, hogy a „zöld fény” megkapása után megteszi a szükséges intézkedéseket a beruházás sikeres lebonyolítása érdekében. Ehhez azonban szükség lesz köztársasági segítségre is.

A WTE Wassertechnik korábban bejelentette, hogy több millió eurós kártérítést követel, ha a nagybecskereki önkormányzat felbontja a 2012 áprilisában kötött, 25,6 millió euró értékű szerződést. A németek 2012. október 15-éig elvégezték a pilóta-berendezésük tesztelését, elkészült a tervdokumentáció és azóta várják, hogy hozzáfoghassanak a munkához.