2024. április 25., csütörtök
LUXOL

Féláron sem kellenek

A csődbe jutott nagybecskereki kozmetikai cikkeket gyártó Luxol vállalat ingó és ingatlanvagyona harmadik eladásának a dátuma még nem ismeretes. Valószínűleg hamarosan sor kerül rá, annyi viszont már biztos, hogy az eddig kért összegnél kevesebbért kínálják majd a gyár termelési részlegét, raktárhelyiségeit, valamint az energetikai berendezését, amelynek a kezdőára a két előző árverésen valamivel több mint 343 millió dinár volt. Ez az összeg egyébként a gyár felbecsült értékének a fele, de még így sem volt érdeklődő.

A 130 éves gyár 2003-ban 650 ezer euróért került a niši Jovica Stefanović Nini üzletember tulajdonába, aki akkortájt megvásárolta a nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyárat is. Mivel később kiderült, hogy a Luxolt valójában a Jugoremedija pénzéből vásárolta meg a kétes hírű üzletember, 2007-től, a gyógyszergyár magánosításának megsemmisítése után, a Luxol formálisan is a Jugoremedija többségi (74 százalékos) tulajdonába került. Mivel a gyógyszergyár csődbe jutott, magával rántotta a Luxolt is.

Több mint egy évig volt fizetésképtelen a 170 dolgozót foglalkoztató vállalat. Hosszú időn keresztül nem kaptak fizetést a dolgozók, nem fizették az adót és a járulékokat. Közben a gyárat lekapcsolták az áramvezetékről, a vízszolgáltatást is megvonták tőle, ennek következtében teljesen leálltak a termeléssel. Közben folyamatosan külföldi stratégiai partnerek érkezését rebesgették, de abból végül nem lett semmi. A csődeljárás, a vállalat igazgatóbizottságának kezdeményezésére 2011 novemberében kezdődött meg, a 326 millió dináros adósság miatt. Az eljárás a csőd kikiáltásával ért véget, miután senki sem kínált fel átszervezési tervet. Egyik utolsó lépésként most megpróbálják elárverezni a vállalat vagyonát, hogy az így kapott összegből kártalaníthassák a hitelezőket.

A Luxol kapacitásait egyelőre az újvidéki Luks hem vállalat bérli, amely mintegy negyven dolgozóval nagyjából a Luxol korábbi termékeit gyártja. A bérleti szerződés mindaddig érvényben marad, amíg nem talál gazdára a gyár vagyona.