2024. április 24., szerda
LAUREUS-DÍJ

Vettel és Franklin volt 2013 legjobbja

A férfiaknál a Forma-1 német világbajnoka, Sebastian Vettel, a nőknél pedig az amerikai úszó, Missy Franklin lett - mint 2013 legjobb sportolója - a Laureus-díj kitüntetettje.

    A sportolói Oscar-díjként számon tartott elismerés gazdáinak névsorát szerdán tették közzé a malajziai fővárosban, ahol külön ünnepség keretében osztották ki a díjakat. Kuala Lumpur mint első ázsiai helyszín azt követően adott otthont a 15. ilyen eseménynek, hogy a Laureus Sportakadémia és a tavalyi házigazda, Rio de Janeiro között ez év elején megszűnt az együttműködés.
    Az idén is az ismert kategóriákban hirdettek végeredményt, vagyis - a sportakadémia csaknem félszáz tagjának döntése alapján - díjazták az előző esztendő legjobb férfi és női sportolóját, csapatát, az év felfedezettjét, legnagyobb visszatérőjét, legjobb extrémsportolóját és elismerést kapott a fogyatékkal élő versenyzők legjobbika is.
    Ami az egyéni győzteseket illeti, Vettel a Red Bull istálló pilótájaként tavaly sorozatban negyedszer kaparintotta meg a világbajnoki címet, míg az úszófenomén Missy Franklin hat úszóarany birtokosaként távozhatott a múlt év nyarán Barcelonából, a vizes vb-ről.
    Az év visszatérőjének a férfiaknál a spanyol sztárteniszezőt, Rafael Nadalt választották meg, aki jelenleg a miami tornán szerepel, s azzal nyert a mostani voksoláson, hogy hét hónap után visszatérve 2013-ban két Grand Slam-tornán, a Roland Garroson és az Egyesült Államok nyílt bajnokságán is diadalmaskodott, amellett visszavette a vezetést a világranglistán.
    A nőknél a kétszeres olimpiai és Európa-bajnok orosz rúdugró, a Laureus-díjat már 2007-ben is kiérdemelt, világcsúcstartó Jelena Iszinbajeva bizonyult a legjobb visszatérőnek, aki hosszabb pihenőt követően a 2013-as moszkvai világbajnokságon hetedik vb-aranyát szerezte meg.  
    Az év felfedezettje titulust a 21 éves spanyol Marc Márquez, 33 GP-verseny győztese kapta, aki tavaly a harmadik géposztályban is világbajnok tudott lenni a gyorsaságimotorosoknál, a királykategóriának számító MotoGP-ben minden idők legfiatalabbjaként szerezve meg a vb-elsőséget.  
    Az elmúlt év legjobb csapata a legutóbbi idényben minden fontos futballcímet, így a Bajnokok Ligája-elsőséget, a német bajnoki titulust és a hazai kupagyőzelmet is begyűjtő Bayern München lett.
    A fogyatékos sportolóknál Marie Bochet francia síversenyző, az extrémsportok művelői közül pedig a brit BMX-es Jamie Bestwick kapta a sportakadémia tagjaitól a legtöbb voksot.