2024. március 28., csütörtök
HÁGAI ATOMCSÚCS

Van Rompuy: „ismét veszély leselkedik”

Az Európai Unió egységesen kiáll a legmagasabb szintű nukleáris biztonság szavatolása mellett, és ennek a területnek az egyik kulcsszereplőjévé vált Európában és globális szinten egyaránt – jelentette ki kedden, a nukleáris biztonságról szóló hágai nemzetközi csúcstalálkozón Herman Van Rompuy, az Európai Tanács (ET) elnöke.

Hahahhaha... Nem tudni, Sauli Niinistö finn elnök mit mesélt, de Angela Merkel német kancellárnak naaaagyon tetszett. Lesifotós pillanatkép a hágai atomcsúcs informális találkozóinak egyikén (Fotó: Beta/AP)

Hahahhaha... Nem tudni, Sauli Niinistö finn elnök mit mesélt, de Angela Merkel német kancellárnak naaaagyon tetszett. Lesifotós pillanatkép a hágai atomcsúcs informális találkozóinak egyikén (Fotó: Beta/AP)

A tagországok állam- és kormányfőit tömörítő uniós intézmény elnöke szerint „ismét veszély leselkedik a nemzetközi stabilitásra és biztonságra”, a világ vezetőinek „a vállát nyomja az a felelősség, hogy fenntartsák a jogállamiságon alapuló világrendet. Meg kell kettőznünk erőfeszítéseinket, hogy békés és egységes világot építsünk, amelyben a vitákat tárgyalással és nem erővel rendezzük” – szögezte le Van Rompuy.

Kijelentette: az EU támogatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), legnagyobb anyagi támogatója a NAÜ nukleáris biztonsági alapjának is, valamint fellép a biztonsági előírások szigorítása mellett és a törvénytelen hasadóanyag-kereskedelem ellen. Az EU a vegyi, biológiai, nukleáris és sugárbiztonsági akcióterv több mint 100 ajánlását ülteti át a gyakorlatba, és folyamatosan javítja képességeit, hogy minden ilyen kockázatot ki tudjon védeni.

Szerinte további munkára van még szükség ahhoz, hogy a világ minden országában az összes hasadóanyag biztonságba, ellenőrzés alá kerüljön, és ebben az EU erejéhez mérten kész segíteni.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint a csúcstalálkozó résztvevőinek egységesen ki kell mutatniuk, hogy elkötelezettek a béke és a jogállamiság megkérdőjelezhetetlen tiszteletén alapuló világrend mellett. Beszédében emlékeztetett, hogy a fukusimai balesetet követően az EB részt vett az európai nukleáris létesítmények ellenőrzésének koordinálásában, az ajánlások megfogalmazásában, amelyek megvalósítása tagállami szintű cselekvési tervek végrehajtása révén történik.

Barroso azt sem mulasztotta el megemlíteni, hogy a fukusimai szerencsétlenséget követően a brüsszeli testület az unió nukleáris biztonsági irányelvének módosítását is kezdeményezte. „A léc már így is jó magasan van, de mindig van tovább, és kell is fejlődni” – nyomatékosította. Beszédének végén ismertette, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakban az EU költségvetéséből 520 millió eurót fordított a nukleáris biztonságra.

A csúcstalálkozón több mint harminc ország vállalt kötelezettséget arra, hogy magára nézve is kötelező érvényűnek ismeri el, beemeli saját jogába a NAÜ nukleáris biztonsági irányelveit. Az erről szóló egyeztetéseken több mint ötven ország vett részt, ám nem mind, csak 35 vállalta, hogy átveszi a NAÜ előírásait. A többi között Oroszország, Kína, India és Pakisztán sem vállalt ilyen kötelezettséget.