2024. március 28., csütörtök
ŠARIĆ-ÜGY

Spórolt pénzből vett Bentley-t

Stojiljković beismerte, hogy 2009 közepén Braziliában volt, pelletet vásárolni

A belgrádi különleges bíróságon kedden a bizonyítékok bemutatásával folytatták a Darko Šarić és klánja elleni pert. Az ügyészség az írott bizonyítékokat, hamis útleveleket, elkobzott mobiltelefonokról, fegyverekről és pénzről készített dokumentumokat mutatta be. Boban Stojiljković, akit 990 kilogrammnyi kokain csempészésével vádolnak, a bíróságon kijelentette, örül annak, hogy Šarić feladta magát, mert végre személyesen is találkozhat azzal az emberrel, aki be volt jelentve a pozsonyi lakásán. Elkobzott vagyonáról beszámolva Stojiljković kihangsúlyozta, hogy azok legálisak, spórolással és befektetéssel szerezte őket. A vádlottnak Vranjeban egy családi háza, két benzinkútja volt, valamint rendelkezett egy Bentley luxusautóval, egy Audi A8, egy Audi A6 személygépkocsival és egy Toyota Land Cruiser terepjáróval. Hozzátette, hogy az elkobzott Bentley-je a rendőrséghez került, ahol elfogóautónak használták, de mivel senki sem tudta vezetni, összetörték, az Audi A8-asa most az államfői flottát gazdagítja, a benzinkutakat pedig édesapja pénzéből építette. Mint megjegyezte, luxusautóit évente cserélte és továbbadta.

– Negyvenéves vagyok és húsz éven át éjjel-nappal dolgoztam. A külföldön megkeresett pénzemet Szerbiába hoztam, ahol pedig takarékoskodtam azzal. Ha valaki azt gondolja, hogy végzettségem miatt tűzhelyeket szereltem, akkor óriásit téved – mondta Stojiljković.

Az ügyész szerint a bemutatott dokumentumok összekötik a vádlottakat, ez pedig nem lehet véletlen, majd hozzátette, hogy az egyik vádlott pozsonyi lakására volt bejelentve maga Darko Šarić is, míg egy másik vádlott lakásán egy jegyzettömbbe fel voltak jegyezve Šarić személyi adatai.

Stojiljković elismerte, hogy a pozsonyi lakás, amelybe lakosként be volt jelentve Šarić, az övé, majd hozzátette, hogy abban a lakásban 100 különböző személy is be volt jelentve, ugyanis Szlovákiában anyagi ellenszolgáltatás fejében jelentette be és ki pozsonyi lakásában az embereket.

Az ügyész ezt követően olyan bizonyítékokat mutatott be, amelyek szerint 2009 közepén a per egy másik vádlottjával, Marko Dabovićtyal Brazíliában tartózkodtak. Az ügyész hozzátette, hogy a dokumentumok szerint a két vádlott egy időben és ugyanazon a határátkelőhelyen hagyta el Szerbiát, valamint Stojiljković mobiltelefonján La kódnév alatt megtalálták Dabović számát. Stojiljković elismerte, hogy a megnevezett időben Brazíliában tartózkodott, majd hozzátette, hogy nem kábítószer, hanem pellet (fűrészporból és faforgácsból préselt tüzelőanyag) vásárlás miatt utazott oda.

A tárgyaláson az elsőrendű vádlott nem jelent meg, míg az ügyvédje azt követelte, hogy az ügyészség mutasson be konkrét bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy védencének, Šarićnak, köze lett volna a kábítószer-csempészethez.

Šarićot hétfőn szembesítették a vádakkal, amelyeket tagadott, kiemelve, hogy Szerbiában semmiféle bűntettet nem követett el és az egész üggyel a volt hatalom el kívánja tussolni az Azotara-ügyet. Beszédében kiemelte, hogy pályafutása alatt sok, ma is gazdag és befolyásos, hatalmon lévő személlyel üzletet, de az ügyvédje tanácsára még nem fedi fel azok kilétét.

A Šarić-ügy alapjában rengetheti meg a szerbiai politikai színteret, vélekedett Zoran Dragišić, a Belgrádi Egyetem Biztonsági karának professzora.

– Az, hogy kinek van félnivalója, hamarosan kiderül – mondta Dragišić.

Véleménye szerint a Šarić-per segíthet abban, hogy Szerbia mint állam egyenesbe jöjjön, hogy a piszkos pénzek útvonalát felfedjék, valamint a következő időszakban sokkal erősebb állami intézményeket alapítsanak, ugyanis nyilvánvalóvá válhat, hogy sokan csak azért lettek politikusok, hogy meggazdagodjanak és szabadon végezhessenek törvénytelen ügyleteket.

– A bírósági meghallgatáson szóba került az Agrobank, amely esetében viszont több milliárdos pénzmosásról beszélhetünk. Ennyi pénzt Šarić a politikum, az állami gépezet és a pénzügyi intézetek emberei nélkül nem tudott volna tisztára mosni, hiszen a szervezett bűnözés nem létezhet állami kapcsolattok nélkül – hangsúlyozta a professzor.

A per elsőrendű vádlottja, Darko Šarić legközelebb április 1-jén jelenik meg a bíróság előtt.