2024. április 25., csütörtök

Újabb gondok a Stan közvállalatban

A Stan épületéből eltűnt az a dokumentum, amely kulcsfontosságú a közvállalat és a Holtek gradnja közötti perben. A Stan 28 millió dinárt követel a Holtek gradnja cégtől, mert nem fizetett a közvállalatnak az elvégzett munkáért. Blažo Ilić, a Nezavisnost szakszervezet elnöke elmondta, a Stan egy egész épületet felépített a Holtek megrendelésére, de a vállalat semmit sem fizetett.

– Az eredeti dokumentumok egymás után eltűnnek, így a bíróság nem dönthet a javunkra, a Stan vezetősége peren kívül szeretne megállapodni a Holtek vállalattal, de ők megelégednének 16 millió dinárral is – mondta Ilić.

A közvállalatban megerősítették: a perrel kapcsolatos dokumentációnak valóban nyoma veszett, de szerintük ez nem lesz hatással a bírósági eljárásra. A Stanban belső nyomozást indítottak, hogy megtudják, hova tűntek el az iratok, valamint azt is elismerték, hogy szó esett a peren kívüli megállapodásról is, de ez az egykori vezetőség ötlete volt. A peren kívüli tárgyalást a városi tanács elutasította – írja a Blic napilap.

Ilić kifejtette, nem ez az egyedüli gond a közvállalatban, a munkásoknak két fizetéssel tartoznak, nincs üzemanyag, rendszeresen kikapcsolják a telefonjaikat, a vállalati laptopok egy részét pedig elvette a vezetőség, és többé nem a közvállalat tulajdonát képezik. Elmondta még, a Stanba 60 új dolgozót vettek fel, ebből decemberben húszat.

Emlékeztetőül: a Stan közvállalat óriási pénzügyi gondokkal küzd, pár hónappal ezelőtt a városi képviselő-testület kezdeményezésére megkezdték a közvállalat strukturális átalakítását, új munkaköri besorolást ígértek, több tucat foglalkoztatottat akartak elbocsátani, továbbá fizetéscsökkentést irányoztak elő. A Stan átszervezéséből a mai napig semmi sem valósult meg, kivéve a fizetéscsökkentést.