2024. április 20., szombat

Fegyverzettel távozhatnak a Krímből az ukrán katonák

Ukrajna és Oroszország megállapodott abban, hogy fegyverzetükkel együtt hagyhatják el a Krím félszigetet az ott állomásozó ukrán katonák – jelentette be Ihor Tenyuh ügyvivő védelmi miniszter a kijevi parlament keddi ülésén.

Ukrán tengerészgyalogosok távoznak a Krímben levő feodoszijai támaszpontról (Fotó: Beta/AP)

Ukrán tengerészgyalogosok távoznak a Krímben levő feodoszijai támaszpontról (Fotó: Beta/AP)

A megegyezés előző nap délután született Mihajlo Kucin ukrán és Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök között.

Tenyuh közölte: már megvan a terv a katonák, a fegyverzet és a haditechnikai eszközök, valamint a hadihajók kivonásáról. A miniszter úgy vélekedett, hogy ezáltal sikerül megőrizni az ukrán haditengerészet „magját”, fegyverzetét és haditechnikáját, ami hozzájárul Ukrajna védelmi képességeinek növeléséhez.

Barack Obama amerikai elnök azon aggodalmának adott hangot kedden, hogy Oroszország újabb ukrajnai területeket kebelezhet be, egyúttal pedig figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy tartózkodjon ettől.

Az ukrán válság aktuális eseményei kapcsán a magyar országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke úgy fogalmazott, hogy drámai a helyzet. Molnár Zsolt azt követően nyilatkozott kedden újságíróknak, hogy a testületet többek között a rendőri, külügyi és titkosszolgálati szervek képviselői tájékoztatták az ukrán válság aktuális eseményeiről. Molnár Zsolt azt mondta: Krím elszakadása már „de facto” bekövetkezett. Mint mondta, egyes információk szerint reális veszélye van a külső beavatkozásnak.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke azt mondta: fontos, hogy a kárpátaljai magyar közösség biztonságban legyen. Hozzátette: mindenki, akinek ebben feladata van, teszi a dolgát.