2024. április 26., péntek

Chilében a sorozatos földrengések miatt aggódnak

Chile északi partvidékén az elmúlt héten több mint 300 földrengést észleltek, s miközben a lakosok félnek, a szakértők azt mondják, nincs mód kimutatni, hogy vajon a földmozgások egy nagy rengés előfutárai-e.

Az ijesztő rengések sorozata március 16-án kezdődött egy 6,7-es erősségű rengéssel. Mintegy százezer embert kellett rövid időre kimenekíteni az alacsonyabban fekvő területekről, annak ellenére, hogy szökőár nem fenyegetett, és a földmozgások miatt nagyobb anyagi kár nem keletkezett.

A rengések nem szűntek meg, csak hétfőn több tucat jól érzékelhető volt Iquique városban.
- A helyzet eltér a szokásostól. Rengések és utórengések sorozata teszi a helyzetet összetetté, nagyon összetetté - mondta Mario Pardo, az egyik chilei egyetem szeizmológiai központjának helyettes vezetője. Nem lehet kizárni egy nagyobb földrengést - tette hozzá a La Tercera című helyi lapnak nyilatkozva.

Chilében gyakoriak a földrengések. Négy évvel ezelőtt, 2010. február 27-én 8,8-as erejű földrengés tarolta le az ország középső részét. Több mint ötszázan haltak meg, és a gazdaság még mindig nyögi az újjáépítés terheit. Mintegy kétszázezer épület romba dőlt. Az ország déli részén 1960-ban soha nem tapasztalt erővel mozdult meg a föld: a 9,5-es erősségű rengésben több mint ötezer ember halt meg.

Iquique város környékén 1877-ben a 8,3-as erősségű rengést követően 24 méter magas cunami keletkezett a tengeren, ami nagy károkat okozott Chile és Peru partvidékén, pusztító hatása a Hawaii-szigeteken, de még Japánban is megmutatkozott.