2024. április 25., csütörtök

Közzétették a választás végeredményét

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) hétfő este kihirdette a március 16-án megtartott rendkívüli köztársasági parlamenti választások végeredményét. A 6 765 998 szavazásra jogosult polgárból 3 592 375 élt szavazati jogával, ami 53,09 százalékos részvételi arányt jelent. Az eredményt azért csak most tették közzé, mert Novi Pazar egyik választási egységében vasárnap megismételték a voksolást. A választáson 19 lista indult.

A 250 fős képviselőházban a Szerb Haladó Párt vezette koalíció – a szavazatok 48,35 százalékával – 158 mandátumot szerzett, a szocialisták koalíciója 44-et, a Demokrata Párt 19-et, az Új Demokrata Párt vezette koalíció 18-at, a Vajdasági Magyar Szövetség 6-ot (a leadott szavazatok 2,1 százalékát megszerezve, ami 75 294 szavazatot jelent), a Sandžaki Demokratikus Akciópárt 3-at, a Demokratikus Tevékenység Pártja pedig 2 -őt.

A vonatkozó törvények szerint a választás végeredményének közzététele után a parlament 30 napon belül kell, hogy megalakuljon, ezt követően legfeljebb 90 nap áll rendelkezésre az új kormány megalakításáig.

A Večernje novosti keddi számában arról írt, hogy a parlament alakuló ülése április 17-én lenne, április 24-én pedig megalakulna az új kormány. Információik szerint a Szerb Haladó Párt elnöke, Aleksandar Vučić, a miniszterelnöki szék várományosa még nem döntötte el, egyedül kormányozna-e a párt. A Novosti szerint Vučićnak először azt kell eldöntenie, hogy a szocialisták koalíciójával, esetleg a Boris Tadić vezette Új Demokrata Párt körüli koalícióval vagy mégis egyedül kormányoznának.

Nyitókép: (Fotó: Ótos András)