2024. március 29., péntek

Nyulak nyomában

Március 2-án a bácskossuthfalvi Fácán Vadászegyesület tartott vadszámlálását, március 9-én pedig a pacséri vadászegyesület „leltározott”. Úgy adódott, hogy több vadász mindkét akcióban részt vehetett, így átfogóbb betekintést nyerhettünk a vadállományba.

Bácskossuthfalva vadászai a vadászterületük keleti és nyugati oldalán találomra kijelölt hat területen végezték el ezt a felelősségteljes munkát. Összesen 1200 hektár határrészt jártak be, és amit tapasztaltak, átlagosan szemlélve jónak tekinthető. Száz hektárra ugyanis 26 nyúl jut. Ezekre az eredményekre alapozva az idén akár három vadászat megtartására kérhetnek engedélyt. Legalábbis abban az esetben, ha a szélsőséges időjárás nem befolyásolja hátrányosan a nyúlszaporulatot. Vannak olyan területük, amelyeken a területegységre eső egyedszám nem éri el a vadászhatóság szintjét. Ugyanakkor akadnak olyan területek, amelyeken a nyulak száma magasan az átlag felett alakul.

A pacséri vadászok valamivel kisebb területen végezték el a vadszámlálást, és az eredmények nem kielégítőek. Az átlagos vadsűrűség nem éri el a vadászhatóság szintjét.

A vadszámláláson a vadászok időben megjelentek, és fegyelmezetten végezték el a vadszámlálást. De akad egy észrevétel. Íratlan szabály, hogy vadszámláláskor minden egyesületi tagnak meg kell jelennie, nem csak a tagság 70 százalékának, hiszen ez a művelet az év legjelentősebb munkája. Ennek alapján tudjuk meg, mivel rendelkezünk.