2024. április 24., szerda

Nádvágó világbajnokság volt Erzsébetlakon

A nádvágási idény végén, Erzsébetlakon (Belo Blato) megtartották a második nádvágó világbajnokságot. Szombaton, a falu alatti nádasban 12 csapat mérte össze ügyességét, köztük egy bulgáriai és egy magyarországi is. A kéttagú csapatok feladata 15 nádkéve levágása, kévébe kötése és kazalba rakása volt.

Az első helyet Dejan Dvorski és Zlatko Šojak szerezték meg, a második Sárkány György és József lett, a harmadik helyre pedig Kurunci Márton és Janko Hrubik került. Mindannyian erzsébetlakiak.

Ahogy Pozsár Istvántól, a helybeli Turisztikai Egyesület elnökétől hallottuk, a rendezvény elsődleges célja az, hogy megőrizzék a kézi nádvágás hagyományát, hisz a nád nagyobb részét már gépekkel takarítják be. Másrészt, a rendezvény népszerűsíteni hivatott a nádszövetet, mint szigetelőanyagot, amely környezetkímélő, s mint mondják, örök életű. De van egy harmadik célja is a rendezvénynek, az pedig a Császár-tó természetvédelmi rezervátum közelében fekvő többnemzetiségű Erzsébetlak vendéglátó-ipari lehetőségeinek a bemutatása.

Erzsébetlakon 60–70 család él nádvágásból, sokan pótmunkaként vágják a nádat. Egy kéve nádért 45 dinárt fizetnek s egy ügyesebb nádvágó naponta hetven kévét is levághat. Számítások szerint évente több mint százezer kéve nádat vágnak le a faluhoz közeli 600 hektárnyi nádasban.

Négy évtizeddel ezelőtt a helybeli szövetkezetben kezdték meg a nád feldolgozását, jelenleg a faluban hat kisüzem dolgozik, amelyekben nádszövetet – szigetelésre használt nádlemezt és fedőnádat készítenek. Termékeik nagyobb részét exportálják, főleg Németországba, Ausztriába és Olaszországba. Évente 150 nádszövettel megrakott nyergesvontató hagyja el Erzsébetlakot.